Skip to main content

Φωτογραφία προϊόν τεχνητής νοημοσύνης πρώτευσε σε διεθνή διαγωνισμό

Η τεχνητή νοημοσύνη «ξεγέλασε» την επιτροπή των Sony World Photography Awards. Ένας φωτογράφος αρνήθηκε το βραβείο, αφού παραδέχτηκε ότι δημιούργησε την εικόνα του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γερμανός φωτογράφος Boris Eldagsen αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί το βραβείο για την δημιουργική ανοιχτή κατηγορία, που κέρδισε στα παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας της Sony.

Η νικήτρια φωτογραφία απεικόνιζε δύο γυναίκες από διαφορετικές γενιές σε μαύρο και άσπρο.

Σε δήλωση στον ιστότοπό του, ο Eldagsen, ο οποίος σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Τέχνης του Μάιντς, εννοιολογική τέχνη και διαδραστικά μίντια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και καλές τέχνες στη Σχολή Τεχνών και Επικοινωνίας Sarojini Naidu στο Χαϊντεραμπάντ, είπε ότι κατέθεσε αίτηση στην κατηγορία «δημιουργικός, ανοιχτός διαγωνισμός».

«Το AI δεν είναι φωτογραφία»

Ο Γερμανός καλλιτέχνης είπε ότι αυτή ήταν μια «ιστορική στιγμή», καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε έναν διάσημο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, προσθέτοντας: «Πόσοι γνωρίζατε ή υποψιάζεστε ότι δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη; Κάτι σε αυτό δεν είναι σωστό, έτσι δεν είναι;

Οι εικόνες AI και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα βραβείο σαν αυτό. Είναι διαφορετικές οντότητες. Το AI δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο».

Ο Eldagsen πρότεινε να δωρίσει το βραβείο του σε ένα Φεστιβάλ φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον, ο Γερμανός εικαστικός ανέφερε ότι θα ήθελε να δει μια αλλαγή στην ορολογία από «Photography» σε «Promptography», αναφερόμενος στον Περουβιανό φωτογράφο Christian Vinces που επινόησε αυτό τον όρο, αφού διάβασε για το περιστατικό στο Βερολίνο.

Όσο ο Eldagsen απολαμβάνει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την τέχνη του – δεν το κρύβει – άλλο τόσο ανησυχεί για τους κινδύνους για την κοινωνία και ιδιαίτερα τη δημοσιογραφία. «Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό γιατί αν δεν το κάνουμε, η δημοκρατία θα αποτύχει. Θα μας χειραγωγήσει όποιος θέλει», δηλώνει, παραπέμποντας σε ερωτήματα για παραπλανητικές εικόνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μαζικής – ακόμα και παγκόσμιας – παραπληροφόρησης.

Mε πληροφορίες από Reuters