Skip to main content

Γιάννης Καλαβριανός: «…η ζωή σου μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά μέσα σε μία στιγμή…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Συνδημιουργός της κοινής τριεθνούς σπονδυλωτής παράστασης «Phone home», η οποία θα παίζεται την ίδια στιγμή σε Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με τις σκηνές να συνδέονται ζωντανά και τους ηθοποιούς να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός μάς μιλά για αυτό το εγχείρημα.

Δέκα συνολικά παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και στις τρεις πόλεις, από τις 19 έως και τις 30 Οκτωβρίου (Τετάρτη έως Κυριακή). Οι παραστάσεις της Αθήνας θα γίνουν στο θέατρο «Σφενδόνη», στις 9 το βράδυ (τα αγγλόφωνα κομμάτια θα παιχτούν με ελληνικούς υπέρτιτλους). Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, θα προγραμματιστούν συζητήσεις μεταξύ θεατών και συντελεστών, μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης που θα μεταδίδεται και στις τρεις πόλεις και διεθνώς, μέσω streaming.

Υπογράφοντας την ιδέα, την ανάπτυξη και τη σκηνοθεσία και συνυπογράφοντας το κείμενο της παράστασης, ο Γιάννης Καλαβριανός μιλά για το «Phone home» και για τις συνθήκες της υλοποίησής του.

Με ποιον τρόπο θα παιχτεί αυτή η τριεθνής θεατρική παράσταση;

Η παράσταση ξεκινά την ίδια στιγμή, στις σκηνές των θεάτρων των τριών πόλεων. Κάποιες ιστορίες παίζονται ξεχωριστά και, σε κάποιες, οι ηθοποιοί επικοινωνούν με τα άλλα θέατρα, μέσω ζωντανών συνδέσεων. Ξεκινά, δηλαδή, μία ιστορία και, στην πορεία της, οι ηθοποιοί κάνουν skype, σε πραγματικό χρόνο, με τις άλλες δύο θεατρικές σκηνές. Αυτό απαιτεί απόλυτο συγχρονισμό στη ροή και τρία επιτελεία τεχνικών που εργάζονται πίσω από τις σκηνές, για να κάνουν τις παραστάσεις να μοιάζουν, τελικά, απλές στην εκτέλεσή τους.

Τι σας ενέπνευσε – ώθησε να τη δημιουργήσετε;

Με απασχολούσε για καιρό το ζήτημα του σπιτιού και της αίσθησης της βάσης, του κέντρου, όπου μπορείς να επιστρέφεις. Με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, οι εικόνες των προσφύγων και, ειδικά, των Σύρων, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε αυτό, που, μέχρι τότε, είχαμε μόνο σαν μια κακή πιθανότητα στο μυαλό μας: η ζωή σου μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά μέσα σε μία στιγμή. Ήταν, λοιπόν, ο κατάλληλος χρόνος, για να ανοίξουμε το θέμα του σπιτιού, μέσα από μία θεατρική παράσταση. Για να μην δουλέψουμε μόνο με τις οικείες σε εμάς πληροφορίες, προτείναμε το θέμα στη γερμανική ομάδα, με την οποία ήδη συζητούσαμε την πιθανότητα συνεργασίας. Έπειτα, προστέθηκε και ο αγγλικός θίασος και, πλέον, η συζήτηση επεκτάθηκε με την εμπειρία και τις προσλαμβάνουσες τριών διαφορετικών περιοχών της Ευρώπης.

Τι αφηγείται το «Phone home»;

Ιστορίες ανθρώπων που άφησαν το σπίτι τους και βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν ένα καινούριο. Οι άνθρωποι, που τις αφηγήθηκαν, βρίσκονταν ως μέτοικοι στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Μόναχο, κατά την περίοδο της δημιουργίας της παράστασης.

Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της δημιουργίας του;

Η διαδικασία συζητήσεων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014. Από τα μέσα του 2015 και αφού είχαν παγιωθεί οι τρεις θίασοι, ξεκινήσαμε να συλλέγουμε ιστορίες. Οργανώσαμε εργαστήρια και συνεργαστήκαμε με κέντρα υποδοχής, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών, προκειμένου να έρθουμε σε άμεση επαφή με ανθρώπους, που βρέθηκαν στις τρεις πόλεις, επιλέγοντάς τες είτε ως νέο τόπο κατοικίας, είτε ως σταθμό στην πορεία προς το νέο τους σπίτι. Στην Αθήνα, συνεργαστήκαμε με το Συνεργείο και τη θεατρική ομάδα Station Athens, την ΑΜΑΚΑ, το Στέκι Μεταναστών και την οργάνωση Faros, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια με τη συμμετοχή προσφύγων, μεταναστών και εθελοντών.

Η επεξεργασία του υλικού και η διαδικασία της συγγραφής πραγματοποιήθηκε, τόσο διαδικτυακά, όσο και σε συναντήσεις των συντελεστών στο Μόναχο (Απρίλιος του 2016) και το Λονδίνο (Ιούνιος 2016). Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη συνάντηση των τριών θιάσων στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2016), οπότε και ολοκληρώθηκε ο τεχνικός σχεδιασμός.

Μέρος ποιου ευρύτερου project αποτελεί το «Phone home» και ποια κριτήρια πληρούσε, ώστε να συγκεντρώσει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες;

Το “Phone Home” αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη: Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υψηλή βαθμολογία της αίτησης και η έγκριση της χρηματοδότησής του προήλθε, εξαιτίας της κάλυψης των βασικών στόχων του συγκεκριμένου προγράμματος, δηλαδή: την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας, την καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ συντελεστών από διαφορετικές χώρες, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την προσέγγιση μιας σύγχρονης θεματικής και ενός πολυσυλλεκτικού σε ηλικία και καταβολές κοινού.

Τι επιθυμείτε να αναδείξετε μέσα από αυτό το εγχείρημα;

Αφενός, την επεξεργασία της έννοιας του σπιτιού και πώς αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια και, αφετέρου, τη δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία τριών ομάδων διαφορετικής καταγωγής, εκπαίδευσης, εμπειρίας και αισθητικών επιλογών, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ταυτότητα παράστασης Αθήνας

Ιδέα – ανάπτυξη – σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Tom Mansfield, Zodwa Nyoni, Michael Sommer, Nora Schüssler, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια – βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα, επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, τεχνική επιμέλεια μεταδόσεων: Στάθης Αθανασίου, βιντεοσκόπηση – τεχνική υποστήριξη: Toolframe, οργάνωση παραγωγής – επίβλεψη ευρωπαϊκού project: Μαρίλια Σταυρίδου, διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα, βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Ραυτοπούλου, παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, παραγωγή: Highway Productions, σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος.

Πληροφορίες

Θέατρο «Σφενδόνη»: Μακρή 4 – Αθήνα, τηλ.: 215 5158968. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ και άνω των 65): 10 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις σχετικά με το «Phone home»: www.phonehome.eu και www.lykofos.org.