Skip to main content

Πέθανε η συγγραφέας Ασιά Τζεμπάρ

Η Αλγερινή συγγραφέας Ασιά Τζεμπάρ, υπέρμαχος της χειραφέτησης των μουσουλμάνων γυναικών και του διαλόγου των πολιτισμών, απεβίωσε την Παρασκευή στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουσά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής «σε αυτή τη γυναίκα, με πολλαπλές και γόνιμες ταυτότητες που έτρεφαν το έργο της, ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία, ανάμεσα στη βερβερική, την αραβική και τη γαλλική γλώσσα».

Το πραγματικό της όνομα ήταν Φατίμα Ζοχρά Ιμαλαγιέν και ήταν κόρη δασκάλου. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1936 στο Σερσέλ, 150 χλμ. δυτικά του Αλγερίου. Το 1956 εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Η δίψα» (Le soif), που είχε θέμα τα προβλήματα αντίστασης και εξέγερσης των Αλγερινών εναντίον των Γάλλων. Πολυγραφότατη, πολιτικοποιημένη και ευαισθητοποιημένη απέναντι στα προβλήματα της χώρας της, η Τζεμπάρ είχε διακριθεί για το έργο της, ενώ από το 1997 ήταν διευθύντρια στο Κέντρο Γαλλικών και Γαλλόφωνων μελετών στο Μπατόν-Ρουζ του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, όπου δίδασκε γαλλική λογοτεχνία.

Η Τζεμπάρ, εξέδωσε περίπου είκοσι μυθιστορήματα, μαρτυρίες, συλλογές ποιημάτων, που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο «Σουλτάνα σκιά», από τις εκδόσεις Κέδρος. Το 2000 τιμήθηκε με το γερμανικό βραβείο της Ειρήνης και τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία. Είχε αναφερθεί επανειλημμένα ως υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η μυθιστοριογράφος, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε παρισινό νοσοκομείο, θα ενταφιασθεί, σύμφωνα με την επιθυμία της, στο χωριό όπου γεννήθηκε, το Σερσέλ, δυτικά του Αλγερίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr