Τα πολιτιστικά σωματεία περιλαμβάνουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, που δεν αφορούν πάντα αποκλειστικά πολιτιστικές δράσεις. Για τη λειτουργία τους, το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, γι’ αυτό και η σχετική μέριμνα για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, τον Ιούνιο του 2020, έγινε με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά πολιτιστικά σωματεία, τα οποία δεν μπορούν εξ αιτίας των μέτρων για την πανδημία να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις και να εκλέξουν τα διοικητικά τους συμβούλια, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «το ζήτημα του επιτρεπτού ή όχι της μη διενέργειας συνελεύσεων και της εκλογής διοικητικού συμβουλίου, είναι σε συνάρτηση με το τι προβλέπει το καταστατικό του κάθε συλλόγου, και την δεδομένη στιγμή, των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ».
Σχετικά με το ερώτημά του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 για την μη ένταξη των πολιτιστικών σωματείων στο καθεστώς αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «αυτές είναι πράξεις που αφορούν άλλα υπουργεία, τα οποία έχουν και τη σχετική δικαιοδοτική αρμοδιότητα». Το υπουργείο Πολιτισμού, υπογράμμισε, «εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να καλύπτει πάγια μηνιαία λειτουργικά έξοδα συλλόγων».
Η κα Μενδώνη όμως, ανέφερε πως αυτό που μπορούσε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και έκανε, ήταν να εκδώσει τον Ιανουάριο του 2020 έντεκα προσκλήσεις ενδιαφέροντος για δημιουργία πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες απευθύνθηκαν και σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σε πολιτιστικά σωματεία, μέσω του μητρώου των πολιτιστικών φορέων. Από αυτές τις 11 προκηρύξεις εκδόθηκαν αποφάσεις χρηματοδότησης, και περίπου 8.500.000 ευρώ έχουν διοχετευθεί προς τις κατηγορίες αυτές των πολιτιστικών φορέων, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά πολιτιστικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά για υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2020 με αφορμή την πανδημία και το lockdown, βγήκε μία επιπρόσθετη προκήρυξη για ψηφιακές δράσεις ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, και δόθηκε ένα επιπλέον ποσό 1.200.000 ευρώ σε 83 φορείς. Επίσης, εκδόθηκαν και δύο επιπλέον προκηρύξεις, φτάνοντας έτσι τις 14 από την αρχή του έτους, με τις οποίες επιχορηγήθηκαν ακόμα 81 δράσεις και αντίστοιχοι φορείς με ένα ποσό 628.000 ευρώ.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 24 Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως «το να μένουν οι σύλλογοι αυτοί (εξ αιτίας της πανδημίας και της απαγόρευσης των συνελεύσεων) ακέφαλοι και χωρίς κατευθυντήριες οδηγίες για τη λειτουργία τους, δημιουργεί ένα πολλαπλό κακό». Ανέφερε ότι οι σύλλογοι έχουν στείλει σχετικές επιστολές και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και στην ίδια την υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας οδηγίες, αλλά δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Σημείωσε δε, ότι αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει, είτε μια ερμηνευτική εγκύκλιος, είτε μια παράταση των υφιστάμενων προεδρείων, όπως υπήρξε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όταν παρατάθηκε η λειτουργία των παλιών προεδρείων.