Έκθεση γλυπτικής της Βαρβάρας Σπυρούλη με τίτλο «χωροδυναμικά πεδία» παρουσιάζεται, έως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών [Γλύκωνος 4, Αθήνα].
Συγκεκριμένα, την έκθεση συνθέτουν μια ενότητα γλυπτών από συρμάτινα και μεταλλικά πλέγματα με λεπτούς φλοιούς ξύλων ανοιχτού χρώματος. Τα χρώματα όπου υπάρχουν, λειτουργούν σαν στίξεις και υπαινιγμοί. Η εικαστικός είναι σαν να διακεντά με τη σκέψη, με την αισθαντικότητα και με τη φαντασία της το κενό, στα υποβλητικά της αυτά έργα, προσδίδοντάς τους έναν εσωτερικά λαβυρινθώδη κι αβαρή όγκο, με διάφανη ωστόσο σωματικότητα και φωταύγεια υπόστασης.
Σε κάθε ενότητα έργων που παρουσιάζει γίνεται αντιληπτό πως εκείνο που κυρίαρχα την απασχολεί είναι οι σχέσεις ορατού και αθέατου, δομών και επιφανειών, ύλης και χώρου, νομοτελειών και συγκυριών, οντολογίας και φαινομενολογίας, ιδιοτήτων και ενεργειών.
Ο εικαστικός προβληματισμός της εικαστικού εστιάζεται με διαφορετικό πάντοτε τρόπο, τόσο στα παλαιότερα όσο και στα πιο πρόσφατά της έργα στην έννοια της διαμεσότητας. Το φως και οι σκιάσεις, οι εγγύτητες και οι αποστάσεις, τα μεγέθη και οι εντυπώσεις που προκαλούνται στο βλέμμα του παρατηρητή, μέσα από τη σχετικότητα της θέσης του και της αντιληπτικότητάς του, από τη μία παράμετρο. Η άλλη παράμετρος αφορά τον ρόλο της ενσυναίσθησης, σχετικά με το οπτικό άνοιγμα που διαμορφώνεται εκ μέρους του θεατή.
Στα έργα αυτά της Βαρβάρας Σπυρούλη, εκτός όλων των άλλων, γίνονται αλληγορικά έμμεσες αντιστοιχίες, τόσο με τη φύση του υποσυνειδήτου, όσο και με την περιβαλλοντική επίσης φύση. Το πιο σημαντικό ωστόσο γνώρισμα είναι, ότι ασκείται μέσα από τα συγκεκριμένα γλυπτά και μάλιστα χωρίς κραυγές ή ρητορείες, κοινωνική κριτική. Αυτή αφορά τις «δικτυώσεις» και παράλληλα τις διαδικτυακές σχέσεις, τις αλληλεξαρτήσεις και τις επενέργειες της «ύλης» οποιασδήποτε μορφής, χωρίς εξωραϊσμούς.
Οι αλληγορίες αυτές βλέπουμε να προεκτείνονται, στηλιτεύοντας ως «δίκτυα» τα επιτεύγματα (όχι μόνο τα τεχνολογικά), που υποτίθεται πως διασώζουν αλλά στην ουσία ναρκοθετούν ελευθερίες, καταλύοντας με προσχήματα σωτηρίας ή ευδαιμονίας, παλαιότερες ανθρώπινες διεκδικήσεις και κατακτήσεις.
Ώρες λειτουργίας: Τρ – Παρ 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00 | Σάββατο 11:00 – 14:30 | Δευτέρα – Κυριακή: Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.