Πολλές περιοχές της χώρας που επλήγησαν βαθιά από τις πολυήμερες πυρκαγιές μετρούν τις πληγές τους, και το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη μέρα και την αποκατάσταση των δασικών περιοχών που καταστράφηκαν.
Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα είναι τεράστια. Ένας πολύτιμος ιστορικός και ανεκτίμητος πνεύμονας πρασίνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής, το κτήμα Τατοΐου, ένας μοναδικός τόπος αναψυχής και υπαίθριας άθλησης, χάθηκε, ενώ αρκετά κτήρια στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος υπέστησαν σημαντικές ζημιές μαζί με ορισμένα ιστορικά αντικείμενα που φυλάσσονταν σε κοντέινερ.
Στο Τατόι δε μπορεί να γίνει καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από αναδάσωση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν ανεμογεννήτριες, είναι εθνικός δρυμός, φυσικού πλούτου, ενταγμένος στο πρόγραμμα Natura 2000.
Σε εφαρμογή μπαίνει άμεσα πρόγραμμα δεντροφύτευσης για το πρώην βασιλικό κτήμα, τον κατάφυτο, έκτασης 42.000 στρεμμάτων πνεύμονα πρασίνου -μέχρι πριν λίγες ημέρες, της Αττικής, όπου θα ξεκινήσουν άμεσα οι αναδασώσεις χάρη στην άμεση ευαισθητοποίηση των πολιτών, που στέλνουν ήδη τις γενναιόδωρες δωρεές τους, και τις οργανωμένες πρωτοβουλίες του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.
Διευκρίνιση για τα προγράμματα αναδάσωσης
Ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε για κάποια θέματα που δυστυχώς κακόβουλα παρερμηνεύονται.
«Το όποιο πρόγραμμα αναδάσωσης εντός του κτήματος θα γίνει συντεταγμένα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, από τις ειδικές επιστημονικές αρχές με τις οποίες ο Σύλλογος θα συνεργαστεί στενά. Υπάρχει και η φυσική αναγέννηση και οι κανόνες της. Είναι δεδομένο ότι δεν θα δεντροφυτεύουμε μόνοι μας στο Τατόι αλλά θα σταθούμε στο πλευρό της πολιτείας για την αναγέννηση του χώρου.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι πριν την αναδάσωση θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και να απομακρυνθούν τα καμένα. Ανακοινώσαμε νωρίτερα το πρόγραμμα γιατί υπήρξε η επιθυμία πολλών δωρητών να βάλουν πλάτη. Το Τατόι έχει ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι από δάκρυα πάνω από τα καμένα και ευχολόγια. Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους μαχητές του πληκτρολογίου και τη λάσπη που εκσφενδονίζουν προς πάσα κατεύθυνση. Δεν έχουμε χρόνο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα Τατόι που η δική μας γενιά δεν θα προλάβει δυστυχώς να το δει αναγεννημένο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Έχει καεί τρεις φορές
Το κτήμα στο Τατόι αγοράστηκε το 1872 από τον Γεώργιο Α΄ -πωλητής ήταν η οικογένεια Σούτσου, το τίμημα ήταν 300.000 δραχμές. Ο τότε βασιλιάς αγόρασε έναν χώρο που ήταν σε αναβαθμίδες και δεν είχε ίχνος δέντρου. Η πλαγιά αυτή που κάηκε τις προηγούμενες ημέρες, το 1879 είχε μόνο κάποια πλατάνια στις παραποτάμιες περιοχές, δεν υπήρχαν άλλα δέντρα. Ο Γεώργιος Α΄, προερχόμενος από τη Δανία και θέλοντας να κάνει την εξοχική του κατοικία έφερε τον Όθωνα Βάισμαν και τον Λουδοβίκο Μίντερ -τους πρώτους διευθυντές του κτήματος ,με πρώτο στόχο του και κύριο μέλημά του να φυτέψει φυτά και δέντρα της μεσογειακής χλωρίδας, ώστε σε αυτή την καταπληκτική περιοχή να έρθουν τα πουλιά και τα ζώα και να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στην πλαγιά της Πάρνηθας με χαλέπιο πεύκη και κυπαρίσσια που τα τοποθετούσαν μέσα στην πεύκη για λόγους πυρασφάλειας και για να κόβουν τους ανέμους. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα δάσος 32.000 στρεμμάτων με ελαιώνες, αμπέλια εκτάσεις καλλιεργήσιμες, βοσκοτόπια, ένα δάσος που έζησε δυο καταστροφικές πυρκαγιές, το 1916 και το 1945 -μέσα στον εμφύλιο, το οποίο αναγεννήθηκε και δημιουργήθηκε ξανά τις επόμενες δεκαετίες.
Η τελευταία φωτιά του 1974 (μετά το δημοψήφισμα), έκαψε την ανατολική περιφέρεια του κτήματος, το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η δεύτερη αναζωπύρωση της καταστροφικής τωρινής φωτιάς.
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
«Η κάθε μέρα φέρνει νέες αποκαλύψεις για τα τραγικά συμβάντα στο Τατόι. Αποκαλύψεις που δεν αναιρούν την αναγνώρισή μας για τις σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής ή έστω της προτελευταίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, η οποία έφτασε μέχρι και τα κτήματα του Τατοΐου.
«Θρηνούμε επίσης την απώλεια ιστορικών κτηρίων, το Διευθυντήριο, το κτήριο του προσωπικού του κτήματος και το φυλάκιο με την κωνική σκεπή, καθώς και κειμηλίων -2 κοντέινερ με αντικείμενα από τα κτήρια του κτήματος- τα οποία χάθηκαν προτού αποτυπωθούν, καταγραφούν ή αναγνωσθούν: ένα ακόμη αναπλήρωτο μέγα κενό για την εθνική ιστορία και αυτογνωσία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ.