Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία τον νικητή ή τη νικήτρια του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
«Η πανδημία είναι μια μεγάλη κρίση για την ανθρωπότητα, όμως φανερώνει πόσο πολύ είναι σημαντική η επιστήμη», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν -επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων που δημιουργήθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ.
Καταιγισμός υποψηφιοτήτων
Μετά την αμφιλεγόμενη βράβευση του Αμερικανού θρύλου της ροκ μουσικής Μπομπ Ντίλαν το 2016, η σουηδική Ακαδημία αντιμετώπισε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο το οποίο τη δίχασε σε βαθμό που αναγκάστηκε να μεταθέσει την απονομή του βραβείου για το 2018, για πρώτη φορά σε 70 χρόνια.
Η Ακαδημία ανανεώθηκε και, την ώρα που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τις πολεμικές, έδωσε το βραβείο του 2019 στον Αυστριακό μυθιστοριογράφο Πέτερ Χάντκε, γνωστό για τη φιλοσερβική του στάση στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Αν η Ακαδημία ξέρει τι είναι καλό γι’ αυτήν, θα επιλέξει την Τζαμάικα Κίνκεϊντ», σχολιάζει ο Μπγιερν Βίμαν, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της μεγαλύτερης σουηδικής εφημερίδας, της Dagens Nyheter.
Αυτή η 71χρονη Αμερικανίδα συγγραφέας που κατάγεται από την Αντίγκουα έχει διερευνήσει θέματα πολύ επίκαιρα: τον ρατσισμό, την αποικιοκρατία και το φύλο. Το ίδιο βέβαια και η Γαλλίδα Μαρίζ Κοντέ.
Καθώς συχνά επικρίνεται ότι είναι πολύ επικεντρωμένη στην Ευρώπη, η οποία έχει κερδίσει τα πέντε από τα έξι τελευταία Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Ακαδημία θα μπορούσε επίσης να ψάξει εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, για παράδειγμα την Αμερικανίδα Τζόαν Ντίντιον, σύμφωνα με τη λογοτεχνική κριτικό Μαντλέν Λεβί.
Οι Καναδές Αν Κάρσον και Μάργκαρετ Άτγουντ, οι Αμερικανίδες Τζόις Κάρολ Όουτς και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο Κενυάτης Νγκούγκο γουά Θιόνγκο περιλαμβάνονται επίσης στα ονόματα που επανέρχονται.
Στην Ευρώπη, ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ ή ο Ρουμάνος Μίρτσεα Καρταρέσκου αναφέρονται τακτικά τα τελευταία χρόνια, όπως και ο Γάλλος Μισέλ Ουελμπέκ. Το όνομα της Βρετανίδας Χίλαρι Μάντελ, που ειδικεύεται στο ιστορικό μυθιστόρημα, αναφέρθηκε επίσης φέτος.