Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν παραγγελία του ίδιου προς τον Δεινοκράτη για να γίνει μνημείο προς τιμήν του φίλου του και στρατηγού, Ηφαιστίωνα, ανακοίνωσε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας του μνημείου, Μιχάλης Λεφαντζής, σε εκδήλωση του ΑΠΘ, με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014».
Στην εκδήλωση – παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης, η κα Περιστέρη παρουσίασε επιγραφή η οποία αναγράφει: «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον», που πιστοποιεί την «εργολαβία» του έργου που φαίνεται πως έγινε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε εκτέλεση του Δεινοκράτη.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλη Λεφαντζή, ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου στον Δεινοκράτη. «Όπως φανερώνουν οι επιγραφές, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα», ανέφερε.
Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσίασε μέρος του ζωγραφιστού επιστυλίου, που ήταν τοποθετημένο στον τάφο της Αμφίπολης, το οποίο δείχνει έναν Μακεδόνα ιππέα, σε σκηνή μάχης και ακριβώς δίπλα απεικονίζεται μία υπερμεγέθης λεοντοκεφαλή, σαν αυτή που είχε στο κράνος του ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε άλλο σημείο φαίνονται δύο υδρίες και μία Σφίγγα σαν αυτή που είναι γλυπτή στην είσοδο του τάφου που τις φυλάει.
Η κα Περιστέρη – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα, ενώ για ακόμα μια φορά επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
Την εκδήλωση – παρουσίαση διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και ήταν ανοιχτή για το κοινό, το οποίο γέμισε την αίθουσα.
naftemporiki.gr