Skip to main content

Πέθανε ο Σαρλ Αζναβούρ

Ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και σε όλον τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγινάκ Αζναβουριάν. Ήταν γιος του Μικαέλ Αζναβουριάν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τυφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαριάν, από την Τουρκία. 

Λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, μόλις από την ηλικία των πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του,  παίζοντας κιθάρα.  Στην ηλικία των εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. 

Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας στα παρισινά μπουλβάρ των δεκαετιών του ’40 και του ’50 στο πλάι των «ιερών τεράτων της γαλλικής μουσικής» Εντίθ Πιάφ, Μωρίς Σεβαλιέ και Σαρλ Τρενέ. Πριν γίνει γνωστός ως τραγουδιστής συνόδευε στο πιάνο την Πιάφ,  η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέντοράς του.

Σύντομα έγινε γνωστός για την εκφραστική του ερμηνεία και τη βελούδινη φωνή του σε τραγούδια όπως τα «She», «Hier Encore», «Apres l’Amour» και το «La Boheme».

Είχε ερμηνεύσει περισσότερα από 1.000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική, καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Είχε κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και στον Καναδά, την Αρμενία, την Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή. Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που είχε συνεργαστεί, κατά καιρούς, συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη.

Έλαβε, επίσης, μέρος σε 60 περίπου ταινίες, μεταξύ των οποίων «Το Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ -ταινία η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1979 στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας. Συμμετείχε, επίσης, στις ταινίες «Αραράτ» του Αρμένιου Ατόμ Εγκογιάν, στο «Πυροβολήστε τον πιανίστα» του Φρανσουά Τρυφώ και σε πολλές άλλες.

Το 1998, το CNN τον συμπεριέλαβε στην τριάδα των μεγαλύτερων τραγουδιστών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν.

Είχε λάβει πλείστα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, τιμητικό Σεζάρ, το βραβείο του 30ού Φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγύπτου, όπως επίσης μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, του Ιππότη Τάγματος του Καναδά, του Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας, παράσημο της Δημοκρατίας Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής. 

Ο Αζναβούρ ήταν, επίσης, γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση στην Αρμενία, ειδικά μετά τον σεισμό του 1988 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το 2008, του απονεμήθηκε η αρμενική ιθαγένεια ενώ το 2009 ορίστηκε πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Ελβετία, αξίωμα που κατείχε μέχρι σήμερα.  Στην Αρμενία είχε ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας, ενώ μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας φέρει το όνομά του.

«Αντίο Σαρλ Αζναβούρ» 

Θλίψη σε όλη τη Γαλλία, σκόρπισε ο θάνατος του Σαρλ Αζναβούρ. Νάνα Μούσχουρη, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και  Μπριζίτ Μπαρντό αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη.   Τα τραγούδια του Σαρλ Αζναβούρ είναι «αιώνιου κάλλους» δήλωσε η Νάνα Μούσχουρη, αποχαιρετώντας τον τραγουδιστή, τον «μεγάλο αδελφό και δάσκαλο», όπως τον χαρακτήρισε.   «Ο Σαρλ δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Έφυγε πέρα από τον ουρανό για να ξανασυναντηθεί με τα άλλα αστέρια, με τόσους φίλους για να ζήσει την μποέμικη ζωή του και να παρατείνει τη νεότητά του» είπε η Μούσχουρη, η οποία έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του Αζναβούρ. «Τα τραγούδια του είναι δώρα που μας συντροφεύουν, πρόσθεσε.   «Μέσα από τις μελωδίες και τα κείμενα μιας λεπτότατης φινέτσας, πλούσιας σε αλήθειες και ανθρώπινη σοφία, εμπλούτιζε ανέκαθεν τη ζωή μου», συνέχισε η Ελληνίδα ερμηνεύτρια.   «Όπου κι αν είναι, θα παραμείνει αυτός ο τέλειος φίλος και όπου κι αν είμαι θα τον ακολουθώ, θα τον τραγουδάω με τη βαθύτερη ταπεινότητα και τη βαθύτερη αγάπη. Αυτήν την αγάπη που τόσο θεϊκά έγραψε και τραγούδησε σε όλη του τη ζωή. Αυτήν την αγάπη που μας πρόσφερε για πάντα. Είναι φίλος μου, είναι ο φίλος όλων μας», κατέληξε η Νάνα Μούσχουρη.

Τη λύπη του για τον θάνατο του Σαρλ Αζναβούρ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Είναι τόσα τα μηνύματα που μας μετέδωσε ο Σαρλ Αζναβούρ, σημειώνει σε δήλωσή του και προσθέτει: «Ενέπνευσε μιαν ολόκληρη γενιά, δίνοντας μιαν υπέροχη εικόνα της Γαλλίας, χώρας φιλόξενης με διεθνή πολιτιστική ακτινοβολία. Εδώ και δεκαετίες, και μέχρι την τελευταία του πνοή, αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης, ο πολυτάλαντος τραγουδιστής-συνθέτης και ηθοποιός, πλούτισε τη ζωή μας προς μεγάλη μας τέρψη. Δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τίποτα από το τεράστιο ταλέντο εκείνου που χάρισε στους Ευρωπαίους τόσες συγκινήσεις. Η Ευρώπη έχασε μια από τις ωραιότερες φωνές της».

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Σαρλ Αζναβούρ, διαβεβαιώνοντας ότι τα αριστουργήματά του, το ηχόχρωμά του, η μοναδική ακτινοβολία του, θα παραμείνουν για πολύ καιρό ζωντανά.   «Βαθύτατα Γάλλος, δεμένος άρρηκτα με τις αρμενικές ρίζες του, αναγνωρισμένος σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Σαρλ Αζναβούρ συντρόφευσε τις χαρές και τις λύπες τριών γενεών» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μακρόν.   Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν μεγάλος θαυμαστής του Αζναβούρ και τον είχε προσκαλέσει να τον συνοδεύσει στην επίσκεψή του στην Αρμενία, την επόμενη εβδομάδα (10-11 Οκτωβρίου), όπου μάλιστα ο Αζναβούρ επρόκειτο να τραγουδήσει, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της γαλλοφωνίας.  

Η Μπριζίτ Μπαρντό αποχαιρέτισε τον φίλο της, τον οποίο χαρακτήρισε «Πρώτο των πρεσβευτών του ταλέντου». «Ήταν ο δικός μας αθάνατος Πρώτος. Ο δικός μας Πρώτος των ποιητών. Ο δικός μας Πρώτος του γαλλικού τραγουδιού. Ο δικός μας Πρώτος των πρεσβευτών του ταλέντου στον κόσμο. Θα παραμείνει ο δικός μας Αζναβούρ για πάντα» έγραψε η πρώην ηθοποιός.

naftemporiki.gr