«Η Βουλή σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ της Βουλής και του Δήμου Πωγωνίου για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του έπους του ΄40 στο ηρωικό Καλπάκι.
Η Βουλή θα προσφέρει για την υλοποίηση του έργου 600.000 ευρώ. Το έργο έχει αναλάβει να μελετήσει και να υλοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η ανέγερση του μνημείου εντάσσεται σε μια ευρύτερη ενότητα ενός ιστορικού Πάρκου που θα γίνει στο Καλπάκι με την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος Ιστορικού Μουσείου και με την ανάδειξη των σημείων όπου έγιναν οι μάχες του έπους του ΄40.
Στην υπογραφή της Σύμβασης παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συγγενών Πεσόντων του έπους του ΄40 και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Υπουργός κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και στελέχη του Δήμου.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «σήμερα αποφασίζουμε να ολοκληρώσουμε μια παλιά δέσμευση της Βουλής που είχε αναληφθεί ήδη υπό την προεδρία του αείμνηστου Δημητρίου Σιούφα και είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο του 2009. Η μελέτη είναι έτοιμη, η Βουλή με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων ενέκρινε τη χρηματοδότηση και σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση με τον Δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση αυτής της χορηγίας».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στα λόγια του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα όταν ανακοίνωνε την απόφαση της Βουλής να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο και είχε πει πως «κάθε έπος πρέπει να έχει και το μνημείο του». Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Βουλή σήμερα έχει το προνόμιο και την τύχη να υλοποιεί αυτή την διαχρονική, διακομματική δέσμευση και αισθάνεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση μιας μνήμης ενός έπους το οποίο ιστορικά θεωρείται απαράμιλλο και το οποίο όχι μόνο κάθε 28η Οκτωβρίου το θυμόμαστε, αλλά κάθε μέρα οι Έλληνες το αναλογίζονται και παίρνουν από αυτό κουράγιο, θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, υπέγραψε ένα μνημόνιο μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο ιστορικός τουρισμός. «Θέλουμε λοιπόν να εντάξουμε στο γενικότερο προϊόν του τουρισμού στη χώρα μας την απόδοση φόρου τιμής και από τους Έλληνες αλλά και από τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα στα πεδία των μαχών, στα μνημεία και ένα από αυτά είναι αυτό που θα υλοποιήσουμε εκεί στο Καλπάκι», υπογράμμισε. Όπως τόνισε, «τώρα γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ένα συνολικό πάρκο στο οποίο θα προστεθούν τα ονόματα των 14.000 νεκρών, των 14.000 αξιωματικών και οπλιτών οι οποίοι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μεταλαμπαδεύουν σε εμάς την αγάπη τους για την πατρίδα και την υποχρέωσή τους απέναντι στην υπεράσπιση της χώρας, αποτελώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα φωτεινό παράδειγμα που αναζωογονεί την αγάπη μας για την Ελλάδα».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου επεσήμανε πως «σήμερα αποκαθίσταται ένα ιερό χρέος απέναντι στη γενιά εκείνη του ΄40 που πολέμησε κάτω από αντίξοες συνθήκες και η ελληνική ψυχή νίκησε». Ο κ. Καψάλης τόνισε πως «ιδιαίτερα εμείς που κατοικούμε στον ιστορικό αυτό τόπο αναλάβαμε μια βαριά κληρονομιά που δεν είναι τίποτα άλλο από το να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά της πατρίδας μας, αλλά και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τους τόπους θυσίας. Οι δικές σας πρωτοβουλίες με το ενδιαφέρον που δείξατε στην πρόταση αυτή του Δήμου μας βρίσκει ανταπόκριση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος να αναδείξει αυτούς τους τόπους ως τιμή και χρέος στη γενιά αυτή τους έπους του ΄40».
Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συγγενών Πεσόντων του έπους του ΄40 και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιώργος Σούρλας, τόνισε πως «έστω και μετά από 15 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση να βρισκόμαστε εδώ με απόφαση του Προέδρου της Βουλής για τη χρηματοδότηση του έργου». Ο κ. Σούρλας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων στο πεδίο των μαχών «στον Ηπειρώτη, ευπατρίδη Κώστα Τασούλα που μαζί συνυπήρξαμε χρόνια και συζητήσαμε για όλες αυτές τις εκκρεμότητες, σε όλη αυτή την προσπάθεια και την επιθυμία των γονιών, των παιδιών των πεσόντων, των συγγενών, να δουν το όνομα του πατέρα τους γραμμένο σε μια μαρμάρινη πλάκα». «Είμαστε ευτυχείς που υπογράφηκε αυτή η σύμβαση και εκπληρώθηκε ένα ιερό χρέος σε αυτούς τους γενναίους που άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τίμησαν την ιστορία, λάτρευαν το έθνος μας, έπεσαν στα πεδία των μαχών και κέρδισαν τον παγκόσμιο θαυμασμό» κατέληξε ο κ. Σούρλας.