Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με τραγούδια δικά τους, αλλά και από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα ανεβαίνουν στη σκηνή για την τελευταία τους φετινή καλοκαιρινή παράσταση, και μας μιλούν για τη συναυλία «Κι όμως… καλοκαίρι ακόμα».
Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα γεμίσει από την αλήθεια και την ποιότητα της μουσικής των δύο καλλιτεχνών, που θα χαρίσουν στο κοινό μια μοναδική βραδιά, η οποία σηματοδοτεί την τελευταία Πανσέληνο στον Κήπο, την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αγαπήθηκαν μέσα στα χρόνια και σηματοδοτούν την όμορφη εποχή της ελληνικής μουσικής, λέγοντας όχι στον χειμώνα μέσα μας και ναι στο αιώνιο καλοκαίρι του τραγουδιού, που πεισματικά αντιστέκεται σε κάθε επίβουλο χειμώνα, και μιλούν για τη συναυλία τους και για τη βαρυχειμωνιά της Ελλάδας.
Τι θα χαρίσετε στο κοινό αυτήν τη βραδιά, που ολοκληρώνει την καλοκαιρινή σας περιοδεία;
Φ. Δ. Είναι η τελευταία μας καλοκαιρινή συναυλία, με Πανσέληνο, στον υπέροχο Κήπο του Μεγάρου. Με τη δική μας συναυλία, ολοκληρώνεται ο κύκλος των φετινών συναυλιών στον Κήπο. Το μέρος είναι ειδυλλιακό, κάτι το οποίο ένοιωσα και στην περσινή μας συναυλία εκεί, που πλήθος κόσμου μάς τίμησε με την παρουσία του. Κάτω από το φως του φεγγαριού, θα πούμε τα τραγούδια μας μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και μια ορχήστρα, που μας ακολούθησε σε όλη την καλοκαιρινή μας περιοδεία.
Θα τραγουδήσουμε, όμως, και τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγούδια σπουδαία μεγάλων συνθετών, στιχουργών και ποιητών, που είχα την τύχη να δισκογραφήσω: Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Χατζιδάκι κ.λπ., μέσα από την προσωπική μας καλλιτεχνική ματιά. Αλλά και κάποια τραγούδια που δεν έχει την ευκαιρία να ακούσει ο κόσμος να παίζονται συχνά στο ραδιόφωνο, αλλά, όπως διαπιστώνω στις ζωντανές εμφανίσεις, τα αγαπάει πολύ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που θα ολοκληρώσουμε αυτό μας το καλοκαιρινό ταξίδι στην Ελλάδα με τη μουσική μας, στον ιδανικό χώρο, τον Κήπο του Μεγάρου. Ελάτε να ζήσουμε όλοι μαζί λίγο “…καλοκαίρι ακόμα..”, σε πείσμα κάθε επίβουλου χειμώνα!
Δ. Π. Φέτος, ο χειμώνας εκλήθη δια νόμου και διατάγματος. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ο χειμώνας καταλαμβάνει την Αθήνα κάθε 28 Σεπτέμβρη. Κερκόπορτα της πόλης οι αφύλακτοι δημόσιοι κήποι και, πάνω από όλα, στο Μέγαρο. Ο ευαίσθητος μουσικός του κήπος. Αφύλακτος, απροστάτευτος, τρομαγμένος στο πρώτο τουρτούρισμα του ανέμου, γίνεται εύκολο θύμα του χειμώνα. Εκεί να μαζευτούμε, αγωνιστές και αγωνίστριες του ελληνικού αιώνιου καλοκαιριού, της ελληνικής γλυκιάς μας ουτοπίας, να αντισταθούμε στον χειμώνα που τον πολιορκεί.
Δώσατε συναυλίες στη Δήλο και σε άλλους αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους. Ποια ήταν για σας η πιο μαγική στιγμή του φετινού καλοκαιριού;
Φ. Δ. Ξεκινήσαμε από τη μυθική Δήλο, στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο, με μια συναυλία που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο από καταβολής του θεσμού των συναυλιών εκεί. Ήταν μαγικά! Φτάσαμε το απόγευμα και το νησί ήταν ακόμα έρημο, με μοναδικούς κατοίκους τα αρχαία που βρίσκονται από άκρη σε άκρη, όπου κι αν κοιτάξει το μάτι σου. Κατά το σούρουπο, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα καραβάκια. Ο χώρος, όπου έγινε η συναυλία, γέμισε από κόσμο, που καθόταν όπου έβρισκε, μιας και οι καρέκλες γέμισαν πολύ γρήγορα. Η ενέργεια ήταν τόση, που μου θύμισε την αίσθηση της Επιδαύρου.
Συνεχίσαμε με συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερους. Κάποιοι από αυτούς άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους, φιλοξενώντας μουσική εκδήλωση, όπως στην Αρχαία Στράτο. Η Δήλος μάς έδωσε το μαγικό της άγγιγμα. Αυτήν την αίσθηση θα προσπαθήσουμε να τη μεταφέρουμε και στο κοινό, που θα βρεθεί στις 28 του μήνα, στην τελευταία Πανσέληνο του καλοκαιριού, στον Kήπο του Μεγάρου.
Δ. Π. Και για μένα, η Δήλος παραμένει ένα ορόσημο. Για τη συγκίνηση να παίξουμε, στο νησί του Απόλλωνα, τον ύμνο που έγραψα από τον Όμηρο, να ακουστεί ξανά εκεί η ομηρική γλώσσα, να μαζευτούμε ικέτες ενός Θεού δικού μας. Αλλά και αυτή η συναυλία στον Στράτο, όπου, πρώτοι εμείς από τον σύγχρονο κόσμο, λειτουργήσαμε αυτό το υπέροχο αρχαίο θέατρο.
Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Φ. Δ. Θα βρεθώ ξανά φέτος, μετά από χρόνια, στο θεατρικό σανίδι. Ξεκινάω από το θέατρο Τζένη Καρέζη, με την παιδική παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη, για παιδιά, όπου θα τραγουδώ και θα αφηγούμαι. Τον Φεβρουάριο, έρχεται η παράσταση για τη ζωή της σπουδαίας Τζένης Βάνου, μιας μυθικής προσωπικότητας του ελληνικού τραγουδιού, με ζωή που θυμίζει μυθιστόρημα. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Φωκά Ευαγγελινό και το σενάριο στον Άγγελο Πυριόχο. Δισκογραφικά, πολύ σύντομα κάτι καινούργιο.
Δ. Π. Θα εκδοθεί σύντομα δίσκος, με τραγούδια πάνω σε ποιήματα του σπουδαίου σύγχρονου Έλληνα ποιητή Διονύση Καψάλη, με τη φωνή τού υπέροχου νέου τραγουδιστή Γιώργου Φλωράκη. Συνθέτω αυτό τον καιρό “Το χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου”, ένα έργο για συμφωνική ορχήστρα, που θα εκτελέσει η ΚΟΑ, υπό τον Γιώργο Πέτρου, τον Μάρτιο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οργανώνονται από την ομάδα του Ελληνικού Σχεδίου στη Στέγη πολλές και πολυδιάστατες εκδηλώσεις.
Στη μόνιμη πλέον «βαρυχειμωνιά» της χώρας μας, τι σας «παγώνει» περισσότερο; Πού χρειάζεται να επικεντρωθούμε, για να φέρουμε και να έχουμε «…καλοκαίρι ακόμα…»;
Φ. Δ. Ότι κάποιοι έχασαν την ανθρωπιά τους. Τα προβλήματα τούς έκαναν πιο σκληρούς. Νομίζω ότι, χωρίς ανθρωπιά, κινδυνεύουμε στ’ αλήθεια. Να έρθουμε ξανά σε επαφή με τις αληθινές αξίες της ζωής. Να αγαπήσουμε τους άλλους και να προσφέρουμε ο καθένας από την πλευρά του. Η ελληνική κοινωνία έχει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, να αναγεννηθεί. Οι καλλιτέχνες, από την πλευρά μας, μπορούμε να προσφέρουμε μόνο, εάν οι άνθρωποι μας ακούσουν, μας πιστέψουν. Σε πείσμα του χειμώνα, εμείς, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, κρατάμε στην ψυχή μας το “…καλοκαίρι ακόμα…”!
Δ. Π. Η βαρυχειμωνιά είναι στην τσέπη. Και η τσέπη δεν είναι το μόνο πράγμα στη ζωή, δεν είναι καν το πρώτο. Όσοι το λένε αυτό είναι αυτοί, που δημιούργησαν την κρίση, γιατί καθυπέταξαν το ήθος και τον έντιμο και υγιή τρόπο ζωής στο άμετρο κέρδος. Μπορούμε να ευτυχήσουμε ασφαλώς με τα λιγότερα, αν είναι ουσιαστικά. Η ευτυχία είναι ο στόχος και, σε αυτήν, οδηγούμαστε με την ψυχή, το πνεύμα, την υγεία και τη φαντασία. Την κρίση καμιά κυβέρνηση δεν θα νικήσει. Θα τη νικήσει ο λαός, ξεριζώνοντάς την από μέσα του. Η τέχνη μας, φτωχή, ταπεινή και ελεύθερη σαν τις παπαρούνες, θα ανθίσει και θα δείξει τον δρόμο της νέας, αληθινής αυτήν τη φορά, ευτυχίας. Αν σας ακούγομαι ουτοπικός, πάρτε κι άλλα δάνεια.
Συντελεστές
Μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Φωτεινή Δάρρα, οι μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης: πλήκτρα, Τεό Λαζάρου: μπάσο – τραγούδι, Γιώργος Καραγιάννης: μπουζούκι, Γιάννης Καραχάλιος: ντραμς.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Κήπος: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, κατά την είσοδο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.