Skip to main content

Ida Nielsen: Καταιγιστικό Funk από τη μούσα του Prince

Η εκπληκτική μπασίστρια του θρυλικού Prince, και  μία από τις μούσες του στα τελευταία χρόνια της ζωής του,  Ida Nielsen, έρχεται  για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τις 5 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Half Note Jazz Club [Τριβωνιανού 17, Μετς].

Η Ida Kristine Nielsen γεννήθηκε στη Δανία  και ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να τραγουδά σε χορωδία. Μια φίλη της με μπάντα, της έδωσε την ιδέα να αναλάβει τη θέση του μπασίστα της που έφυγε, κι εκείνη δέχτηκε. Παρακολουθώντας τη συναυλία μιας μπάντας που έπαιζε original funk κομμάτια εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την τεχνική του slap bass του μπασίστα και αποφάσισε πως κι εκείνη ήθελε να κάνει ακριβώς αυτό.

Έτσι, μία σπουδαία μουσικός με ειδικότητα στο funky παίξιμο είχε μόλις αρχίσει να ξεχωρίζει με το ταλέντο της.  Σύντομα, τη διάλεξε  η μεγάλη  Zap Mama και την ενσωμάτωσε στη μεγάλη μπάντα της, με την οποία έγινε ευρέως γνωστή ενώ  περιόδευσε σε όλο τον κόσμο.

Οι απίστευτες ικανότητες στο μπάσο τής είχαν ήδη προσδώσει πολλά ψευδώνυμα αλλά το πιο γνωστό ήταν το … Bassida.   Το 2008, αποφάσισε να κάνει το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Marmalade», κυρίως για τον εαυτό της και για να παίζει όπως εκείνη το ήθελε, αδιαφορώντας αν ο δίσκος αυτός πουλήσει.

Τα φώτα της δημοσιότητας άρχισαν να πέφτουν επάνω της  κι άρχισε να κάνει πολλά σεμινάρια μπάσου μέσω του YouΤube,  με τα οποία ασχολήθηκε ακόμη περισσότερο όταν μια γνωστή εταιρεία ενισχυτών μπάσου και εφέ της ζήτησε  να δοκιμάσει και να παρουσιάζει τα προϊόντα της. Τα πολλά βίντεο με τα σεμινάρια μπάσου και η δεδομένη δεξιοτεχνία της, την έκαναν  παγκοσμίως γνωστή.  Κάπως έτσι, η Nielsen  τράβηξε την προσοχή του μεγάλου  Prince.  Στις αρχές  του 2010, την  κάλεσαν να πάει στην Αμερική να «τζαμάρει» με τον ίδιο τον καλλιτέχνη στα μυθικά Paisley Park Studios.

Σε διάστημα μόλις τριών μηνών,  ήταν και επίσημα η μπασίστρια σε όλες τις περιοδείες  του καλλιτέχνη-συμβόλου με την παγκόσμια λάμψη, που υπήρξε μία  από τις πλέον δημιουργικές  προσωπικότητες στην ιστορία της  μουσικής.   Έγινε, μάλιστα, επίσημο μέλος της περίφημης New Power Generation,  του συγκροτήματος  του Prince.

Το 2012 έφτιαξε μαζί με την Καναδέζα κιθαρίστρια  Donna Grantis και την Αμερικανίδα ντράμερ HannahWelton το περίφημο funk rock συγκρότημα των 3rdEyeGirl, με τις οποίες από τον Απρίλιο του 2013 ο Prince ηχογράφησε και περιόδευσε ως το βασικό του υποστηρικτικό συγκρότημα μέχρι τον  τραγικό θάνατό του, το 2016.

Η καταιγιστική μουσική της Ida Nielsen περιγράφεται ως μια υπέροχη μείξη παλιάς σχολής funk, με hip hop, με reggae, με world, με rock – pop επιρροές και με πολύ ρυθμικό μπάσο.

[email protected]