Skip to main content

Το αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, ημερίδα, με θέμα τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας για την περίοδο 2010 – 2014.

Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και άλλους επιστημονικούς φορείς, και συγκεκριμένα τη διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Φωκίδας κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2014, μίας περιόδου ιδιαίτερα δύσκολης λόγω της οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα.

Παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ευρημάτων

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τα ΜΜΕ ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο μυκηναϊκός τάφος της Άμφισσας και ο εντοπισμός του αρχαίου Ιπποδρόμου του δελφικού μαντείου. Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία αλλάζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Φωκίδος και παράλληλα προσφέρουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, όπως η προσφάτως ανασκαμμένη βασιλική των βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Χρισσού, τα Νεώρια της Κίρρας και ο καμαροσκεπής τάφος ρωμαϊκών χρόνων από τη Στρώμη.

Έργα ΕΣΠΑ

Σημαντικό μέρος της ημερίδας είναι αφιερωμένο στα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως το έργο της Πυρόσβεσης Δελφών, το έργο «Ψηφιακοί Δελφοί», το έργο της Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και τα υποέργα της Άρδευσης του Παραδοσιακού Ελαιώνα  και της Αποχέτευσης της Κίρρας. Τα έργα αυτά συμβάλλουν, όχι μόνο στην ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού αποθέματος της περιοχής, αλλά και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας για περισσότερες από σαράντα οικογένειες.

Τέλος,  θα αναπτυχθούν ενότητες, όπως το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που δραστηριοποιείται από το τέλος του 19ου αιώνα στους Δελφούς, η αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου των Δελφών, πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τα έργα ανάδειξης των μεσαιωνικών μνημείων, τα νέα συμπεράσματα για τη χρήση και λειτουργία του Δελφικού τοπίου, το πρόγραμμα μελέτης των μνημείων της Δωρίδος, το έργο και οι μελέτες συντήρησης για την προστασία των μνημείων της Φωκίδος.

Ξενάγηση στα μνημεία της Άμφισσας

Με αφορμή αυτό το πλούσιο επιστημονικό έργο, θα δοθεί η ευκαιρία να προβληθεί, τόσο η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων, όσο και ο ενεργός ρόλος της στην κοινωνική συνοχή, την πνευματική ενδυνάμωση και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε επαφή με τις οποίες δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα μνημεία της Άμφισσας από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος.  Η ημερίδα και η ξενάγηση θα είναι ανοικτές για το κοινό χωρίς κόστος συμμετοχής (πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων τηλ. 2265082313).

naftemporiki.gr