Skip to main content

Δημήτρης Μυστακίδης: «…Οι “ταμπέλες”, τα “χαρακώματα” και οι “οπαδισμοί” δεν εξυπηρετούν σε τίποτα»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Αποδεικνύοντας ότι το ρεμπέτικο είναι μια οικουμενική μουσική γλώσσα, που ποτέ δεν χάνει την ταυτότητά της, ο «βιρτουόζος» της κιθάρας, Δημήτρης Μυστακίδης, ερμηνεύει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού, και μας μιλά για τις συναυλίες του, με τίτλο  «Εσπεράντο».

Με τη σύμπραξη των Δημήτρη Παπά, Γιώργου Τσαλαμπούνη και Ιφιγένειας Ιωάννου που τον συντροφεύουν στις κιθάρες και το τραγούδι, ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο από σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage, τις Παρασκευές 5, 12, 19 και 26 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το βράδυ.

Με τις διαφορετικές ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών να βρίσκουν τη νέα κοινή τους διάλεκτο πάνω στα τάστα της λαϊκής κιθάρας, ο Δημήτρης Μυστακίδης φέρνει στο σήμερα τραγούδια – διαμάντια του αστικού λαϊκού μας ρεπερτορίου, και μιλά για τις συναυλίες του και για τον νέο του δίσκο.

Ποιο θα είναι το μουσικό τοπίο αυτών των συναυλιών;

Το τοπίο θα είναι σαφώς αυτό της αστικής λαϊκής μουσικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του  περασμένου αιώνα. Κάνουμε μια διαδρομή μέσα σε όλες τις σημαντικές περιόδους του ρεμπέτικου, χωρίς, όμως, χρονολογική σειρά. Όλα τα τραγούδια εξυπηρετούν τη ροή του προγράμματος, αλλά και την ανάδειξη των τεχνικών και αισθητικών ιδιαιτεροτήτων της λαϊκής κιθάρας. Σαφώς, δίνω περισσότερο βάρος στα κομμάτια του ρεπερτορίου που έχω ηχογραφήσει στους δύο «κιθαριστικούς» δίσκους, που έχω εκδώσει: τα «16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και το «Εσπεράντο». 

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Εσπεράντο»;

Υποδηλώνει, κυρίως, τον κοινό μας τόπο και την κοινή μας γλώσσα, που, για μένα, είναι το λαϊκό τραγούδι. Ο κοινός τόπος, εδώ, δεν ορίζεται γεωγραφικά, αλλά αισθητικά και συναισθηματικά. Είναι το μέρος, που όλοι καταφεύγουμε, όταν τίποτα άλλο δεν μας χωράει και όταν τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να εκφραστούμε.

Παρόλα αυτά, όταν έρχεται η στιγμή να πάρουμε σαφή θέση απέναντι στη λαϊκή μουσική, στεκόμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, με αμηχανία. Στη χειρότερη, την απαξιώνουμε, γιατί το συναισθηματικό δέσιμο, που έχουμε με αυτήν τη μουσική, δεν μας επιτρέπει να την αξιολογήσουμε αντικειμενικά σαν καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Υποδηλώνει, επίσης, την κατάργηση των διαφορών. Άσχετα από το πόσα πράγματα μπορεί να μας χωρίζουν, υπάρχουν άλλα τόσα και πολύ πιο σημαντικά, που μας ενώνουν. Οι «ταμπέλες», τα «χαρακώματα» και οι «οπαδισμοί» δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.

Μιλήστε μας και για τον ομώνυμο νέο σας δίσκο.

Με τον δίσκο αυτό, προσπαθώ να δείξω – με όχημα τη λαϊκή μουσική – ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν. Δεκαέξι ερμηνευτές με διαφορετικές πορείες συναντήθηκαν στον κοινό μας τόπο και μίλησαν την κοινή μας γλώσσα. Η αποδοχή, που είχε από τον κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία αυτής της μουσικής. Πενήντα Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι κατέταξαν το «Εσπεράντο» στη 2η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Η κιθάρα, ούσα ένα παγκόσμιο όργανο, βοηθάει, ώστε να μην αντιμετωπίζεται αυτή η μουσική σαν «εξωτικό φρούτο», αλλά να κρίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, κυρίως από τους ξένους, αλλά και από τους Έλληνες που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτό το είδος.

Ο δίσκος ολοκληρώθηκε σε ενάμιση περίπου χρόνο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η απόσταση, μιας και ζω στη Θεσσαλονίκη, ήταν μεγάλο πρόβλημα. Έπρεπε να ταιριάξουν πολλά πράγματα, για να προχωρήσει. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πολύ φορτωμένα προγράμματα, έπρεπε να βρεθεί κοινός χρόνος από εμένα, τους ερμηνευτές και τα στούντιο, για να προχωρήσουμε. Ευτυχώς, όλοι αντιμετώπισαν τη δουλειά με απόλυτο σεβασμό και, έτσι, πραγματοποιήθηκε.  

Τι θέλετε να αναδείξετε μέσα από αυτό το εγχείρημα;

Θέλω να βοηθήσω, ώστε να αποκτήσουμε ακόμη καλύτερη σχέση με τη λαϊκή μας μουσική. Να ξαναδούμε τη σχέση μας με αυτήν. Να την επαναπροσδιορίσουμε. Ίσως, και να απενοχοποιηθούμε. Να την αντιμετωπίσουμε σαν ένα σπουδαίο έργο τέχνης, γιατί αυτό ακριβώς είναι. Και τέλος, επειδή το εργαλείο μου για όλα αυτά είναι η λαϊκή κιθάρα, να της δώσουμε την προσοχή που δικαιούται.

Πληροφορίες

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Up Stage: λεωφ. Συγγρού 143 – Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar, 12 ευρώ με ποτό στο bar, 15 ευρώ με ποτό στο τραπέζι, 40 ευρώ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα, 80 ευρώ φιάλη ποτού ανά 4 άτομα. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.