Skip to main content

Πέθανε ο Franco Μaria Ricci, εκδότης του FMR

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο εκδότης, σχεδιαστής και συλλέκτης έργων τέχνης, Franco Μaria Ricci. 

Ανάμεσα στις εκδόσεις του Franco Μaria Ricci, ήταν το FMR, ένα διμηνιαίο περιοδικό τέχνης με έδρα το Μιλάνο το οποίο κυκλοφορούσε στα ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά για πάνω από 27 χρόνια. Το FMR, το οποίο διαβάζεται ως «éphémère» στα γαλλικά, χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο εύρος της θεματολογίας του στην οποία αντικατοπτρίστηκε το πάθος και ο ενθουσιασμός του εκδότη «για την ομορφιά στις επιστήμες και στις τέχνες».   

Το περιοδικό που ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τις υψηλής ποιότητας φωτογραφίες του και την εξαιρετική αναπαραγωγή σχεδίων σε μαύρο φόντο, είχε πολλούς θαυμαστές. Ανάμεσά τους ο Φεντερίκο Φελίνι, που το αποκαλούσε «μαύρο μαργαριτάρι» και η Τζάκι Κένεντι που το είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο όμορφο περιοδικό στον κόσμο».

Το πρώτο του τεύχος κυκλοφόρησε το 1982.    Ο Franco Μaria Ricci πούλησε τις εκδόσεις του, Ricci Editore, στην Marilena Ferrari το 2002. Μία χρονιά μετά ο κριτικός τέχνης και επιμελητής Flaminio Gualdoni αντικατέστησε τον Franco Μaria Ricci και το 2007 ξεκίνησε η έκδοση του FMR White, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Τόσο το FMR όσο και FMR White σταμάτησαν να εκδίδονται το 2009.

Ο Franco Μaria Ricci απέκτησε ξανά τα δικαιώματα το 2015 σχεδιάζοντας να εκδώσει ξανά το περιοδικό.    Μέσα στα χρόνια και στις δύο εκδόσεις φιλοξενήθηκαν εξέχουσες μορφές του πνεύματος, ανάμεσά τους, οι Οκτάβιο Πας, Ίταλο Καλβίνο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Ουμπέρτο Έκο.   

«Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου, εργάζομαι σαν τρελός, όχι για τα χρήματα, αλλά για την τιμή. Σε 200 χρόνια, όταν θα μελετάνε τις γραφικές τέχνες της εποχής, θα πρέπει να αναφέρονται στο FMR, είναι μοναδικό στο είδος του», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2001.