Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης διοργανώνουν στην Τεργέστη την έκθεση ζωγραφικής του καπετάν Γιάννη Γιαπαλάκη με τίτλο «Μνήμες Πλοίων ”Liberty”», από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Sala Giubileo (Riva III Novembre, 9).
Η έκθεση είναι παραγωγή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Τεργέστη, του Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην Τεργέστη και του Πανεπιστημίου Τεργέστης – Νεοελληνική Γλώσσα.
Η έκθεση παρουσιάζεται με την ευκαιρία της εκδήλωσης της 49ης έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ιστιοπλοΐας «Barcolana 49», που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Τεργέστη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, παρουσία του καλλιτέχνη και του αντιδημάρχου Τουρισμού και Ανάπτυξης του δήμου Τεργέστης κ. Maurizio Bucci.
Θα μιλήσουν ο Αρχιπλοίαρχος Μ.Π.Ν.εα Εμμανουήλ Πετράκης πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Κρήτης, η κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Ιταλίας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, Ναύαρχος Λ.Σ.εα κ. Στέλιος Ρίτσος.
Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση από τον ναυπηγό Κοσμά Κοσμίδη για την ιστορία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων «Liberty» καθώς και τον καθοριστικό ρόλο τους στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας.
Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι μνήμης των ιστορικών πλοίων «Liberty», που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσαν το κλειδί της ανάπτυξης και της έναρξης της χρυσής εποχής της ελληνικής ναυτιλίας, που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι το 1970 οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, με διαφορετικές σημαίες και βάση τον Πειραιά, διάκριση την οποία κατέχουν μέχρι σήμερα.
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ξεκίνησε την περιπλάνηση στην ιστορία των πλοίων αυτών περίπου τέσσερα χρόνια πριν, σε συνεννόηση με την εθελοντική ομάδα του Μουσείου και μετά από τη μακρόχρονη ενασχόληση με την κατασκευή μοντέλων πλοίων, δημιουργήθηκε μία νέα ιδέα: να κατασκευαστεί ένα μοντέλο πλοίου «Liberty», εις ανάμνηση της μεγάλης προσφοράς αυτών των πλοίων στην αναγέννηση της εμπορικής μας Ναυτιλίας, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου μοντέλου, προχώρησε στην κατασκευή ενός ακόμη «Liberty», το οποίο αυτή τη φορά έφερε πολεμικό εξοπλισμό. Μάλιστα, εμπνεόμενοι από την συγκινητική ιστορία ενός από τους εθελοντές του Μουσείου, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι ως ναυτικός ναυάγησε στον Ινδικό Ωκεανό, προχώρησε στη δημιουργία κι ενός τρίτου μοντέλου, με νηολόγιο Χανίων.
Αξίζει να τονιστεί, ότι πάντοτε μέλημα και επιθυμία του Μουσείου ήταν τα συγκεκριμένα μοντέλα να συνυπάρξουν με ανάλογους πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι θα κοσμούσαν την αίθουσα παρουσίασης των μοντέλων «Liberty». Η επιθυμία αυτή υλοποιήθηκε χάρη στον δωρητή του Μουσείου και εξαιρετικό ζωγράφο, καπετάν Γιάννη Γιαπαλάκη. Αρχικά, ο καπετάνιος δώρισε στο Μουσείο έξι έργα του, που στη συνέχεια οδήγησαν στην δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής 32 εξαίρετων έργων έμπνευσης του καπετάν Γιαπαλάκη. Πρόκειται για έργα με λάδι σε καμβά διαφόρων διαστάσεων και η συλλογή φέρει τον τίτλο «Μνήμες Liberty», καθώς αντικατοπτρίζει τις αναμνήσεις του καπετάνιου από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο.
Τα έργα της ξεχωριστής αυτή συλλογής, δωρίσθηκαν επίσης στο Μουσείο από τον καλλιτέχνη και το Μουσείο ξεκινά το ταξίδι της παρουσίασης και προβολής της συλλογής, με πρώτο σταθμό την Τεργέστη. Στη συνέχεια, η έκθεση θα παρουσιασθεί στα Χανιά, την Αθήνα και σε ποικίλους προορισμούς και χώρους πολιτισμού.
Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο καπετάν Γιάννης Γιαπαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ταξίδεψε σε πλοία τύπου «Liberty», σαν δόκιμος πλοίαρχος.
Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό ταξίδεψε για πολλά χρόνια σε πλοία διαφόρων τύπων και ανέβηκε σε όλες τις βαθμίδες του Εμπορικού Ναυτικού, μέχρι το 1987. Στη συνέχεια, ανέλαβε αρχικαπετάνιος σε μεγάλη Ναυτιλιακή Εταιρεία, μέχρι το 2007.
Μετά το 2007, ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Πίνακες ζωγραφικής του υπάρχουν σε Ναυτικά Μουσεία, Σωματεία, Ιστορικά Αρχεία και Ιδιώτες. Έλαβε μέρος στην 7η Πανελλήνια Έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα. Tο 2009 εξέθεσε πίνακές του στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων.
Από το 2010, συνεργάζεται με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά, δωρίζοντας πίνακες με θέματα του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς επίσης και θέματα του Εμπορικού Ναυτικού και κυρίως με τα πλοία «Liberty», που έγραψαν ιστορία στα χέρια των Ελλήνων πλοιοκτητών. Συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, με τον Πρόεδρο και τους ανθρώπους του οποίου, έχει δημιουργηθεί μια πολύ φιλική και εποικοδομητική σχέση.