Μέσα από την πορνογραφία, το χιούμορ, το noir και το θρίλερ, ο κόσμος μιας τολμηρής ηρωίδας αποκαλύπτεται ως μελέτη μιας γενιάς, της γενιάς μας, που αναγνωρίζει και παλεύει με τον αυτισμό της, προκειμένου να φτάσει στην ενηλικίωσή της.
Η «Λούλα», το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (εκδόσεις Καστανιώτη), το οποίο σόκαρε, δίχασε και ενθουσίασε, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, σε μια παράσταση αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Μια πολιτική πορνογραφία
Μια όμορφη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών, προσπαθώντας να φτάσει πάση θυσία στο αποκορύφωμα της ηδονής, έρχεται αντιμέτωπη με την εφιαλτική όψη της λαγνείας. Μια παράσταση για τον γυναικείο οργασμό και την απουσία του. Για τη χρήση ινδικής κάνναβης. Για σεξουαλικές διαστροφές. Για τη λαγνεία ως εφιάλτη της Ανατολής. Για βρικόλακες στην Αχαΐα του προηγούμενου αιώνα. Για κόσμους άλλων διαστάσεων στη σύγχρονη Αθήνα. Και για τον κόσμο των ψυχώσεων.
Πρέπει να φτάσει σε οργασμό, για να απελευθερωθεί
Ο αυτιστικός κόσμος της Λούλας. Η Λούλα ως σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που πάλεψε να ενηλικιωθεί, στις τοξικές δεκαετίες από το ’90 και μετά. Η Λούλα αναζητεί απελπισμένα και ασυνείδητα την εκτόνωση του σώματος, καθώς δεν μπορεί να συνδεθεί με την πραγματικότητα, τη χώρα και την Ιστορία. Η ανοργασμία της την κάνει εμμονική. Προβάλλει σαν αναπηρία και μέγγενη. Πρέπει να φτάσει σε οργασμό, για να απελευθερωθεί.
Η συγκάτοικός της, η Εύη, το alter ego της, χωρίς την εκθαμβωτική ομορφιά της Λούλας, κάνει τους άντρες να τρέχουν από πίσω της, γιατί ξέρει να τους ικανοποιεί και να ικανοποιείται. Είναι το αντίθετο της Λούλας, είναι η χυδαία, σαρκαστική και κυνική σύντροφός της. Ένα ντεσαντικό δίδυμο.
Οι δύο κοπέλες, σε ένα φοιτητικό δωμάτιο στα Εξάρχεια, με αναμμένη την τηλεόραση και τα γειτονικά μπαλκόνια να ξεφωνίζουν Σφακιανάκη και Γαρμπή, μιλούν για το σεξ, όπως το διαβάζουν στα περιοδικά του Κωστόπουλου, πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο, αν και ελάχιστα μιλούν για αυτό, φαντασιώνονται τους γυμναστές των πρωινάδικων, μέχρι που ο Βρικόλακας εισβάλλει και τους συστήνει – με έναν περίπατο στα Εξάρχεια – μια Αθήνα μεταφυσική, διαβολική, τρομώδη και πανέραστη.
Ταυτότητα παράστασης
Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης – Δέσποινα Αναστάσογλου, σκηνικός χώρος – κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, μουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης), φωτισμοί – φωτογραφίες: Karol Jarek, video: Μικαέλα Λιακατά – Ιάσων Αρβανιτάκης, επιμέλεια κίνησης: Αλεξάνδρα Καζάζου, κατασκευές – γλυπτά: Ιωάννα Πλέσσα, συμπαραγωγή με την Ομάδα Elephas tiliensis. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα, φωνή Στέλιου: Πέτρος Μάλαμας.
Πληροφορίες
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω χώρος: Αντισθένους 7 & Θαρύπου – Αθήνα, τηλ.: 210 9212900 (ώρες ταμείου: Δευτέρα – Παρασκευή: 17:00 – 22:00, Σάββατο: 14:00 – 22:00, Κυριακή: 10:00 – 22:00). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 27 Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου: Δευτέρα και Τρίτη: 21:15, Σάββατο: 18:30, Κυριακή: 21:30. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Δευτέρα και Τρίτη: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 13 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr. http://nkt.gr/play/174/loyla/
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]