«Εύχομαι οι αναγνώστες των βιβλίων να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης απέναντι στην φθορά, να αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο του Ανθρώπου στην ανηφορική πορεία της ζωής, ιδίως μάλιστα στους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς μας». Με αυτό το μήνυμα εγκαινίασε το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Φεστιβάλ Βιβλίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) Γρηγόρης Πλαστάρας είπε πως ο θεσμός έχει κρατηθεί ζωντανός παρά τα μεγάλα οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος, παραμένοντας σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Το βιβλίο είναι φάρος πολιτισμού, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, και σηματοδοτεί έννοιες όπως η αναγέννηση και η αντίσταση, όντας διαχρονικό αγαθό και μέσον διαφώτισης το οποίο τρέφει την αισιοδοξία για την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας. Και από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία το κεντρικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ, που είναι η «λογοτεχνία επί σκηνής» και η σχέση του πεζογραφικού και του ποιητικού λόγου με τον λόγο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής.
Παρά την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και την ψήφιση του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία, κατέληξε ο ομιλητής, τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν υποχωρήσει – μεταξύ αυτών και η ίδρυση κρατικού φορέα για το βιβλίο, που δεν ψηφίστηκε γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές. Ο Γρ. Πλαστάρας έκλεισε, μιλώντας για τη σημασία και το βάρος των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοπωλών και κάλεσε άπαντες σε καλοπροαίρετη συνεργασία.
Η πρόεδρος του Ζαππείου Χρυσάνθη Βαγενά παρατήρησε από τη μεριά της ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου κινείται στη γραμμή του κοσμοπολιτικού πνεύματος και του εκσυγχρονιστικού οράματος του Ευάγγελου Ζάππα, προωθώντας και προβάλλοντας την επαφή της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και υπογραμμίζοντας τον χαρακτήρα του βιβλίου ως εργαλείου γνώσης.
Στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε πως τα καλοκαίρι έβλεπε στη θάλασσα γονείς να διαβάζουν παρουσία των παιδιών τους. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, μας κάνει να ελπίζουμε, να πιστεύουμε στις συνήθειες τις οποίες θέλουμε να παραδώσουμε στις νεώτερες γενιές. Και ως προς τον τόπο τέλεσης του Φεστιβάλ, το Ζάππειο και την Αθήνα, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι αξίζει κάθε κόπο να ανακηρυχθεί η Αθήνα σε προστάτιδα πόλη του βιβλίου.
Το βιβλίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της παράδοσης και της ταυτότητάς μας, ατομικής και συλλογικής, είπε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως με ένα βιβλίο δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Το βιβλίο, τόνισε η υπουργός, είναι ένα κάλεσμα σε όσους ταξιδεύουν ή θέλουν να ταξιδέψουν σε καινούργιους κόσμους. Το βιβλίο, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, ακόμα και στην ηλεκτρονική του μορφή είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμο σε όλους και το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα τεχνολογία δεν πρέπει να μας φοβίζει ως προς τη διάδοσή του.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και των αρχηγών των κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και βουλευτές και πολιτικοί.
Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ
Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30 Παρασκευή και Σάββατο: 18:00-23:00 Κυριακή: 10:30-15:00 και 18:00-22:30.