Ακριβώς έναν χρόνο μετά τα «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα», η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση με τίτλο «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία!», από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας –για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση- τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860 – 1970, και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου [Πειραιώς 100, Γκάζι].
Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι» – τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ετοιμάζεται ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.
Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα «160 χρόνια made in Greece».
Μέσα από 3 ενότητες, αναδεικνύονται με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν πρωτοπόροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.
Ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο;
Στην έκθεση 160 χρόνια made in Greece, περιλαμβάνονται ακόμα συνεντεύξεις, σπάνια βίντεο παραγωγής, παλιές διαφημίσεις, μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πως καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτης.
Θα απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να μην είχαν ποτέ τεθεί, αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργεια. Ερωτήματα όπως: σε ποιο εργοστάσιο ανήκουν τα κτήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών; γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες; πότε συσκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι; ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο; ποιο εργοστάσιο φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας; ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή; ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας; ποια εταιρεία παραγωγής μπύρας έφτιαχνε και λεμονίτες; ποιο εργοστάσιο έψηνε μπισκότα και μαζί κεραμίδια; ποια ελληνική βιομηχανία πήρε ξανά το δρόμο του μεταξιού και μετέφερε την παραγωγή της στην Κίνα; ποιο εργοστάσιο επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά εξέχουσες κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας, και πολλά-πολλά ακόμα.
«Μέσα από την έκθεση, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, με διαδραστικό τρόπο, κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές εταιρείες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ακόμη ενεργές κι αυτό δίνει μια εικόνα τού σήμερα, μια σύγχρονη όψη της βιομηχανικής ζωής της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε ότι υπάρχει μια συνέχεια, να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα», αναφέρει η κα Μαρία Φλώρου, διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και υπεύθυνη της έκθεσης.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Ένας διάλογος με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας θα παρουσιαστεί μέσα από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το INNOVATHENS Powered by Samsung, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά.
Δημιουργική μάθηση
Τα «160 χρόνια made in Greece» περιλαμβάνουν ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά. Με αφορμή την έκθεση, θα υπάρξουν διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο απολαυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών.
Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, θα παρουσιάζεται το «160 χρόνια made in Greece. Kids edition», μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία τα παιδιά θα πειραματίζονται με υλικά, θα ζωγραφίζουν, θα παίζουν και θα διασκεδάζουν.
Συντελεστές
Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη, ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης, αρχιτεκτονικός – μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη, μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι, οπτική ταυτότητα: pi6 communication design, project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Πληροφορίες
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00
Διάρκεια: έως 25 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Εισιτήρια: γενική είσοδος: 4 ευρώ. Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ
naftemporiki.gr