Skip to main content

Ελένη Πέτα: «…αν καταρρεύσει ο πολιτισμός μας, τότε θα τελειώσουμε και σαν έθνος»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

«Πρόκειται για μια βραδιά σε ρεπερτόριο, κυρίως, του μεγάλου συνθέτη της Αργεντινής, Astor  Piazzolla, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν!» εξηγεί η Ελένη Πέτα, μιλώντας μας για την ξεχωριστή μουσική σύμπραξή της με το quinteto Tangarto, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά.

Το quinteto Tangarto, ένα μουσικό συγκρότημα που έχει συνδέσει το όνομά του με την ερμηνεία και το αυθεντικό αίσθημα των αργεντίνικων tangos, έχει διαγράψει μια αξιόλογη και πεισματικά προσεγμένη καλλιτεχνική πορεία από το 1996, κάνοντας παραστάσεις που εντυπωσιάζουν. Κυριαρχούν, ο μοναδικός ήχος του bandoneon, ο τρόπος που οι μουσικοί ερμηνεύουν, ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και φορτίζουν συναισθηματικά το κοινό, μεταδίδοντας το πάθος και τον ερωτισμό αυτής της μουσικής.

Η Ελένη Πέτα ξεδιπλώνει μία διαφορετική πτυχή της ερμηνευτικής φυσιογνωμίας της, διεισδύοντας στον θεατρικό λόγο των tangos. Μια φωνή τρυφερή και εκρηκτική, μία φωνή που θα σταθεί απέναντι στα πάθη και τους καημούς του έρωτα και θα πιστοποιήσει την αξία τους. Ερμηνεύει με ερωτισμό, λυρισμό και θεατρικότητα. Μας μίλησε για αυτή τη μουσική συνάντηση,  όπου το πάθος και η θεατρικότητα του tango, γίνονται αφορμή για μια σειρά από απρόσμενους  μουσικούς συνειρμούς.

Μιλήστε μας για τη μουσική βραδιά που θα παρουσιάσετε στο Βεάκειο.          

«Πρόκειται για μια βραδιά σε ρεπερτόριο, κυρίως, του μεγάλου συνθέτη της Αργεντινής, Astor  Piazzolla, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν!     Διασκευές  κάποιων πολύ όμορφων ελληνικών τραγουδιών από τους Tangarto  αλλά και από τη διεθνή μουσική σκηνή!  Γενικά, θα είναι μια ατμοσφαιρική βραδιά άκρως μουσική, που θα ταξιδέψει όσους έρθουν να μας δουν και να μας ακούσουν».

Πώς προέκυψε η σύμπραξή σας με το quinteto Tangarto;          

«Το 2008, ο τότε παραγωγός μου μας έφερε κοντά με τους Tangarto, ορμώμενος από την ανάγκη μου να μην περιορίζομαι μόνο στο δικό μου ρεπερτόριο, αλλά να δοκιμάζω και άλλα είδη μουσικής. Κάναμε, τότε, μια σειρά πολύ επιτυχημένων παραστάσεων στο Gazarte και στον Ιανό, αλλά κι εκτός Αθηνών.             

Η χημεία μας ήταν μοναδική, δέσαμε από την πρώτη στιγμή, κι έτσι αποφασίσαμε να ξανανταμώσουμε πάλι 10 χρόνια μετά, για μια μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο θέατρο. Πιστεύουμε πως είναι κάτι που αξίζει να το δουν και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, και γιατί όχι να κάνουμε άλλον έναν κύκλο παραστάσεων!»

Μία πολύ αγαπημένη στιγμή της καλλιτεχνικής σας διαδρομής;            

«Αγαπημένες μου στιγμές είναι οι συναντήσεις με καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως οι Youssou N’Dour, Al Di Meola, Isabel Parra, αλλά και με Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους πέρασα καλά μέσα από τη συνεργασία μας -και αυτοί είναι πολλοί.    

Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω σίγουρα τους Tangarto, Παναγιώτη Μάργαρη, Πέμη Ζούνη, Δημήτρη Μπάση, Κώστα Μακεδόνα και αρκετούς άλλους βέβαια!»

Ένα μελλοντικό σας σχέδιο;      

«Γενικά δεν κάνω σχέδια, και η καλλιτεχνική μου πορεία δε βασίστηκε ποτέ σε κάτι προμελετημένο. Μου αρέσει να ακολουθώ τα πράγματα όπως μου έρχονται. Άλλωστε, μπορώ να σας πω με κάποια βεβαιότητα, πως όποτε επιθυμούσα να συμβεί κάτι δε γινόταν ποτέ! Αντιθέτως, όλα τα ωραία πράγματα που μου συνέβησαν ήρθαν μόνα τους, σαν δώρα στη ζωή μου!»  

Ένας αγαπημένος σας στίχος;  

«Από το τραγούδι “Ισόγειο” των Τάσου Βουγιατζή και  Σόλωνα Αποστολάκη… “ήθελα πάντα από παιδί, αυτή την ψεύτικη ζωή να την αλλάξω. Σε ένα ισόγειο, κρυφά, έψαχνα μέσα μου φτερά για να πετάξω…”».

Κάποιες σκέψεις σας για τη δύσκολη ελληνική καθημερινότητα;           

«Η ζωή μας είναι ένας κύκλος… Πάντα μετά την πτώση, έρχεται η ανάταση. Και όσο δύσκολα και να γίνονται τα πράγματα, πρέπει πάντα να βρίσκουμε τη δύναμη να πολεμάμε. Άλλωστε, για μένα αυτή είναι η ζωή… μια διαρκής μάχη για ό,τι μας αφορά. Το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία μας, και όταν το έχουμε όλα μπορούν να διορθωθούν!»

Ένα σχόλιο για την πολιτική ζωή του τόπου μας;            

«Δε θα μπορούσα να κάνω μόνο ένα σχόλιο για την πολιτική ζωή στη χώρα μας! Πάντως, είναι κρίμα που ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα και δεν την εκτιμάμε όσο της πρέπει».

Κάτι που σας κάνει να αισιοδοξείτε;     

«Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο. Κι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να έχω την οικογένειά μου και το παιδί μου υγιείς και δίπλα μου!».     

Μια ευχή σας για το μέλλον;    

«Η ευχή μου είναι ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, περισσότερη πολιτιστική μόρφωση και υποδομή γι’ αυτά, γιατί αν καταρρεύσει ο πολιτισμός μας, τότε θα τελειώσουμε και σαν έθνος».