«Η τέχνη μάς στήνει όρθιους, πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές». Αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαν να είναι η προμετωπίδα στα φετινά «Πρέσπεια» αλλά και το επίγραμμα στην πύρινη τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.
Τα φετινά «Πρέσπεια», με τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 23 και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου, μετέχουν με τον δικό τους τρόπο στο πένθος για την πρόσφατη θεομηνία στην Αττική. Οι προσκλήσεις και τα έντυπά τους, διακοσμημένα με τα χαρακτικά του Τάσου είναι όλα ασπρόμαυρα.
Η παραδοσιακή στιγμή που μοιράζονται κεριά και άναβαν στον λόφο του Αγίου Αχιλλείου τώρα θα είναι διαφορετική. Χιλιάδες κεράκια θλίψης θα ανάψουν στη μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στη μνήμη των νεκρών της πρόσφατης θεομηνίας και στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που «έφυγε» εκείνες τις μέρες από τη ζωή.
Η Φλώρινα προετοιμάζεται για εκείνο το τετραήμερο και γνωρίζει ότι τα μάτια της Ελλάδας θα είναι στραμμένα πάνω της. Γιατί, νοερά, όλοι θα τιμήσουν τους τραγικούς απόντες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών, Γιώργος Λιάνης, στην παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε πως πρωταρχικός στόχος των «Πρεσπείων» -κάθε χρόνο- είναι να συγκεράσουν αντίρροπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να γιορτάσουν και να τιμήσουν με ενωτικό τρόπο.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί λίγο μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 2017 και δεν έχουν καμία σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα αγγίξει τα 125.000 ευρώ και θα καλυφθεί, κατά κύριο λόγο, από χορηγίες.
Τέλος, δήλωσε πως έχουν σταλεί προσκλήσεις στους αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων, προσθέτοντας πως θα δοθεί και μία συμβολική ενίσχυση στις πυρόπληκτες περιοχές τον Νοέμβριο, με την προσφορά ενός τόνου φασολιών της περιοχής των Πρεσπών.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, τιμώντας έτσι και την άνοδο του «Μελιτέα» Μελίτης στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Θα συμμετέχει η λαϊκή χορωδία «Μίκης Θεοδωράκης» ενώ θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου. Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η «μητέρα» των εκδηλώσεων στον Άγιο Αχίλλειο, με συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με τα λιανοτράγουδα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Ρωμιοσύνη» την οποία θα απαγγείλει ο Γιώργος Κιμούλης. Στη γέφυρα θα είναι παρατεταγμένα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που στις στολές τους θα έχουν ένα μικρό διακριτικό πένθος. Παρουσιαστής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα και η χορωδία του «Αμύντα» Αμυνταίου.
Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο νέο πάρκο Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα μια χορωδία», με τη συμμετοχή χορωδιών της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, με 80 συνολικά μέλη και πέντε κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με διεθνή εμβέλεια.
Την Κυριακή 26 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μία μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία θα περιλαμβάνει και ορισμένες εκπλήξεις. Θα προηγηθεί, την ίδια μέρα ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου», με πέντε ομιλητές, που προέρχονται από όλα τα ιδεολογικά και επιστημονικά μέρη.
Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα θα μιλήσουν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο στρατιωτικός αναλυτής και παλαιός στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα Σάββας Καλεντερίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Νικόλαος Μέρτζος. Όπως δήλωσε ο κ. Λιάνης, η επιλογή των ομιλητών έγινε με κριτήριο ισορροπίας και με στόχο την ενότητα και την ομόνοια.