Η τελετή ταφής της Αρίθα Φράνκλιν θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στην γενέτειρα πόλη της, Ντιτρόιτ, έπειτα από διήμερη έκθεση της σορού της σε δημόσιο προσκύνημα.
Η επικήδειος τελετή θα πραγματοποιηθεί σε προτεσταντική εκκλησία, παρουσία της οικογένειας της «βασίλισσας της σόουλ». Η διάσημη τραγουδίστρια πέθανε την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 76 ετών.
Παγκόσμια συγκίνηση
Την απώλεια ενός «εθνικού θησαυρού» θρηνούν πολλοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και απλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγουδήσει η Φράνκλιν, είπε ότι «κλαίει για τον χαμό της φίλης του» την οποία χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς» της χώρας.
«Άγγιξε τις ψυχές μας για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν κομψή, γενναιόδωρη και ασυμβίβαστη στο καλλιτεχνικό της έργο (…) Θα είναι για πάντα η βασίλισσα της σόουλ για όλους εκείνους που την γνώριζαν προσωπικά και μέσω της μουσικής της», τόνισε.
«Η βασίλισσα της σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τίμησε τη «θεία» Αρίθα εκτιμώντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής.
«Στη φωνή της ακούγαμε την ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Μας βοηθούσε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, να ελπίζουμε περισσότερο, να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Και μερικές φορές μας βοηθούσε απλώς να τα ξεχνάμε όλα και να χορεύουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ.
Η Νταϊάνα Ρος έγραψε στο Twitter ότι «προσεύχεται για την χρυσή ψυχή» της ερμηνεύτριας του «Respect» και του «I Say a Little Prayer».
«Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, της βασίλισσας της ψυχής μας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας επί τόσα χρόνια», ήταν το μήνυμα του Σερ Πολ Μακάρτνεϊ.
Τα συλλυπητήριά τους έστειλαν, επίσης, ο Λίαμ Γκάλαχερ και ο Ρίνγκο Σταρ ενώ ο Ρίκι Μάρτιν τόνισε ότι «θα θυμόμαστε και θα θαυμάζουμε για πάντα την πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, το πάνθεον της αμερικανικής ροκ». Πρόσθεσε ότι η Φράνκλιν ήταν «πολύ σημαντική προσωπικότητα για τη μουσική, τον πολιτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα», όπως είχε επισημάνει και ο πάστορας Τζέσε Τζάκσον, που υπήρξε στενός φίλος της. Ο Έλτον Τζον έκανε λόγο για «πλήγμα για όλους εκείνους που αγαπούν την πραγματική μουσική» ενώ ο Μικ Τζάγκερ μίλησε για μια «συναρπαστική προσωπικότητα».