Skip to main content

Ο μύθος του πιο ακριβού πίνακα στην ιστορία της τέχνης θα μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι

Το μυστήριο που περιβάλλει τον πιο ακριβό πίνακα στην ιστορία της τέχνης, θα μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι του Μπρόντγουεϊ, το 2022, διασκευασμένο σε μιούζικαλ με τίτλο «Salvator Mundi!», όπως ανακοινώθηκε από την βραβευμένη με Tony εταιρεία παραγωγής Caiola Productions.

Το μιούζικαλ θα αφηγείται τον μύθο πίσω από το αναγεννησιακό πορτρέτο του Ιησού του Λεονάρντο ντα Βίντσι που εθεωρείτο χαμένο για εκατοντάδες χρόνια και εντοπίστηκε μόλις αυτόν τον αιώνα. Η σεναριογράφος Ντέμπορα Γκρέις Γουάινερ εκτιμά πως το αριστούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένα θεατρικό έργο για να είναι συναρπαστικό.  

Ο μικρός, μόλις 66 εκατοστών, πίνακας είχε φιλοτεχνηθεί επί παραγγελία από τον Λουδοβίκο XII της Γαλλίας περίπου το 1500. Ωστόσο, οι ζημιές που υπέστη και η κάλυψή του με μαύρη μπογιά οδήγησαν για αιώνες στην εικασία πως επρόκειτο για αντίγραφο ενός λιγότερο γνωστού καλλιτέχνη. 

Το 2005, ο πίνακας δημοπρατήθηκε ως αντίγραφο του αυθεντικού για λιγότερο από 10.000 δολάρια σε κοινοπραξία εμπόρων τέχνης. Στη συνέχεια, τεχνολογία με υπέρυθρη ακτινοβολία αποκάλυψε προγενέστερη εκδοχή του χεριού του Ιησού, που σήμαινε πως ο πίνακας ήταν δημιούργημα του ίδιου του Ντα Βίντσι.  

Το έργο φιλοξενήθηκε σε μεγάλη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2011 και η τιμή του εκτινάχθηκε. Ο «Salvador Mundi» έπειτα κυκλοφόρησε μεταξύ ιδιωτών συλλεκτών έως ότου δημοπρατηθεί στην ιλιγγιώδη τιμή των 450.3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s, το 2017.