Skip to main content

Περπατώντας στις αθηναϊκές συνοικίες

 «[…] Το βλέμμα μου είχε αποσπάσει η μικρή ξύλινη εξώθυρα. Ήταν βαμμένη σε εκείνο το ξεθωριασμένο πράσινο, που έχει μέσα και λευκό και ίσως και κίτρινο, αλλά έδινε την εντύπωση του φιστικιού έτσι όπως προβάλλει από μέσα ο καρπός. Ήταν μια πόρτα με προσωπικότητα, γεωμετρημένη όχι τυχαία, και καθώς την παρατηρούσα, μου ήρθε, αναπάντεχα, η γεύση αγγλικής εξοχής.

Δεν περίμενα να έχω αυτόν τον συνειρμό στην οδό Καπετάν Λαχανά των Κάτω Πατησίων, αλλά να, που, μια πόρτα, με εμφανή καταγωγή από το κίνημα της Arts and Crafts, μου αποκάλυπτε στα βάθη της γειτονιάς, την πανσπερμία της Αθήνας […]».

Την ελάσσονα Αθήνα -εκείνη, δηλαδή, την πόλη που αιμοδοτεί το αθηναϊκό κέντρο, αλλά και που με έναν τρόπο σχεδόν νομοτελειακό ζει και μια ζωή ξέχωρη, αυθύπαρκτη, συγκινητική στην αυτοτέλειά της, στήνει στο επίκεντρο του φωτογραφικού φακού και των περιγραφών του ο  συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος,  στο βιβλίο του «Μικροί Δρόμοι της Αθήνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Απρόσμενες συναντήσεις σε έναν δρόμο των Κάτω Πατησίων, ένα παλάτσο με χτισμένη πόρτα στη Δεληγιώργη, τα πλατάνια της Μιλτιάδου, η γέρικη συκιά της Χαρβούρη, ιστορίες μικρής κλίμακας στα δρομάκια του Μετς, το σπίτι στη Φαλήρου που κοιτάζει τον ουρανό, τα αστικά ερείπια του Κεραμεικού, σιωπηλά σπίτια στον Βοτανικό, τα δρομάκια γύρω από τον Άγιο Παύλο, η ταπεινή και ευγενής οδός Μερσίνης, τα νεοκλασικά της Ταρέλλα, σπίτια της Κυψέλης στη σκιά του Αγίου Γεωργίου, η φωτισμένη είσοδος της Πτολεμαίων είναι μερικές από τις εικόνες που αποτυπώνονται σε μια τόσο απέριττη όσο και λεπτομερή, νοσταλγική έως συγκινητική περιήγηση στις ιστορικές συνοικίες της πόλης.

«Μικροί Δρόμοι της Αθήνας»
Νίκος Βατόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]