Με μία σεμνή και συμβολική τελετή, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα δεύτερα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο κατάμεστο Δημαρχείο της Ερμιόνης, την Παρασκευή 19 Ιουλίου.
Ο δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Πολιτισμού, έναν ετήσιο θεσμό με τον οποίο τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2019 απονεμήθηκαν στον Ομότιμο Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για τον αγώνα του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στον Ερμιονίτη φιλόλογο Γιάννη Ησαΐα για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης καθώς και στην διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη για τη συμβολή της στις Τέχνες διεθνώς.
Την απονομή των βραβείων έκαναν ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτριος Σφυρής και η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω του έκτακτου γεγονότος του σεισμού στην Αθήνα, ζήτησε όμως να αναγνωστεί η ομιλία του για να τιμήσει τους βραβευόμενους αλλά και για να σταλεί, μέσα από τα Βραβεία Πολιτισμού, ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα:
«Αυτόν τον, πολιτισμικώς Ιερό, Αγώνα συνεχίζουμε αδιαλείπτως. O Αγώνας αυτός συνδέεται, αρρήκτως, με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι, κατ’ ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της Ανθρωπότητας επειδή αφορά τον πυρήνα της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς. Πριν απ’ όλα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του. Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν “αρχαιολατρίας”, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτριος Σφυρής, αναφερόμενος στα Βραβεία Πολιτισμού, έκανε λόγο για έναν σπουδαίο θεσμό «ορόσημο στην ιστορία της Ερμιόνης», ενώ ευχαρίστησε προσωπικά την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον σύζυγό της, κ. Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, για όλα όσα έχουν κάνει για την Ερμιόνη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τους τελευταίους μεγάλους ευεργέτες».
Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων, κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συνεχάρη όλους τους βραβευόμενους και συγκινημένη μίλησε για τον τόπο καταγωγής της, την Ερμιόνη, αλλά και για τη σημασία που έχει ο πολιτισμός για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας: «Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, δεν μπορώ να το κρύψω, που ο θεσμός αυτός των Βραβείων Πολιτισμού καθιερώθηκε πλέον και διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο Ερμιονίδας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, και φέτος, θα ακούσουμε να χτυπά εδώ η καρδιά του πολιτισμού μας, γιατί πάντα πίστευα ότι μόνο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Τρεις ξεχωριστοί άνθρωποι τού πολιτισμού είναι σήμερα κοντά μας για να τούς τιμήσουμε και για να τούς εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, όχι μόνο για το θαυμαστό έργο τους, αλλά κυρίως γιατί περνούν στις επόμενες γενιές, ο καθένας με τον τρόπο του και την ξεχωριστή προσωπικότητά του τις αξίες τού πολιτισμού. Κι αυτή η συνέχεια για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βαρδινογιάννη.
Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο κ. Παντερμαλής έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, ενώ στην ομιλία του έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της Ερμιόνης, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία για τον τόπο: «Αυτή η γη κρύβει πολλά, πολλές αρχαιολογικές ελπίδες και χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ τον δήμο Ερμιονίδας και την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προσωπικά, η οποία είναι ένας είδος ξεχωριστού πρωταθλητή μέσα στον στίβο της κοινωνικής προσφοράς και του πολιτισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παντερμαλής.
Ο φιλόλογος Γιάννης Ησαΐας, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του στον Πολιτισμό της Αργολίδας ευχαρίστησε τον δήμο και την Κριτική Επιτροπή και μίλησε για τη σημασία της προσπάθειας του ανθρώπου για το καλύτερο.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απονομή του «Βραβείου Πολιτισμού για τη συνεισφορά στις Τέχνες διεθνώς» στην Νάνα Μούσχουρη. Η διεθνής ερμηνεύτρια μίλησε για την πορεία της ζωής της, λέγοντας ότι πολλά από όσα δεν διδάχτηκε στο σχολείο, τα διδάχτηκε μέσα από τις δημιουργίες όλων όσοι την εμπιστεύθηκαν με τα τραγούδια τους.
Η Νάνα Μούσχουρη μίλησε και για τη βαθιά και πολύχρονη φιλία που τη συνδέει με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία μάλιστα παρέδωσε την τιμητική διάκριση που έλαβε σε ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο μαζί με ένα χρηματικό ποσό για την στήριξη των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ».
Πολύ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της απονομής των υποτροφιών του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε τρία κορίτσια με καταγωγή από την Αργολίδα που εισήχθησαν με την υψηλότερη βαθμολογία στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημειώνεται ότι η κα Βαρδινογιάννη, θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρά της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», έχει θεσπίσει ετήσιες υποτροφίες, οι οποίες αφορούν αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες με καταγωγή από την Αργολίδα που εισάγονται σε τμήματα ΑΕΙ που σχετίζονται με την Αρχαιολογία και τις Καλές Τέχνες. Για το 2019, τις υποτροφίες έλαβαν η Καλλιόπη Ξιξή, που αποφοίτησε από το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, η Φιλιώ Πατούρα, απόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Άργους, και η Δήμητρα Ελισάβετ Κωστοπούλου, απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ Άργους.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ειρήνη Νικολοπούλου, έκλεισε μουσικά με τη Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, μαζί με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Κόγκου και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ευστάθιου Αρβανίτη.