Skip to main content

Οι «Αχαρνής» υμνούν τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης

Όταν η πολιτική διαφθορά κυριαρχεί, ο Δικαιόπολης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία. Ο Γιάννης Κακλέας συνεχίζει τη διερεύνηση της σκηνικής αριστοφανικής φόρμας, με μια πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, σε ένα έργο που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η  Φιλοθέατον παρουσιάζει (στα ελληνικά, με αγγλικούς υπέρτιτλους) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής», σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Άρη Σερβετάλη, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Οι “Αχαρνής”, το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή: την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν τη συνείδηση των πολιτών και, πάνω από όλα, την αντίθεσή του με την ψύχωση για πόλεμο, που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την αθηναϊκή δημοκρατία.

Ο ποιητής, με όχημα την κωμωδία, σατιρίζει αμείλικτα την πολεμική παράνοια των συμπολιτών του, κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν: την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη για τη Φύση και, φυσικά, τη χαρά για τη ζωή και τον Έρωτα. Κι όταν οι Αθηναίοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν Ειρήνη, τότε ο Δικαιόπολης, ο ήρωας του Αριστοφάνη, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία και… το γλέντι αρχίζει! Γιατί ο πολιτικός Αριστοφάνης έχει κέφια!».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, δραματουργική επεξεργασία: Εύη Σαραγά, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση, βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ, φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, γραφιστικός σχεδιασμός: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Παίζουν: Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος.

Πρόγραμμα περιοδείας

Ιούλιος

15 και 16: Θεσσαλονίκη – Θέατρο Δάσους
17: Κοζάνη – Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
18: Μουδανιά – Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
20: Σέρρες – Αμφιθέατρο ΤΕΙ 
21 και 22: Αλεξανδρούπολη – Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
23: Κομοτηνή – Θερινό Δημοτικό Θέατρο 
24: Κασσάνδρα – Αμφιθέατρο Σίβηρης
25 και 26: Καβάλα – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
27: Βέροια – Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
28: Λάρισα – Κηποθέατρο Αλκαζάρ
29: Βόλος – Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα»
30: Τρίκαλα – Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρούριο

Αύγουστος

1: Κατερίνη – Αρχαίο Θέατρο Δίου
3: Σαλαμίνα – Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας
5 και 6: Ηράκλειο – Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης
7 και 8: Χανιά – Θέατρο Ανατ. Τάφρου
9 και 10: Ρέθυμνο – Θέατρο «Ερωφίλη»
12: Ζάκυνθος – Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου
13: Αργοστόλι – Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ
16: Τήνος – Φεστιβάλ Τήνου
17: Άνδρος – Θέατρο Άνδρου
19 και 20: Καλαμάτα – Θέατρο Κάστρου
21: Αρχαία Ολυμπία – Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας
22: Μεσολόγγι – Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών
23: Νεμέα – Green Theater – Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών
24: Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο
25: Γαλάτσι  – Άλσος Βεΐκου
27: Μαραθώνας – Αφετηρία Μαραθώνιου Δρόμου
28: Λαύριο – Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο
29: Κορυδαλλός – Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος»
30: Πειραιάς – Βεάκειο Θέατρο
31: Πετρούπολη – Θέατρο Πέτρας

Σεπτέμβριος

1 και 2: Παπάγου – Δημοτικό Κηποθέατρο
3 και 4: Ηλιούπολη – Δημοτικό Θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής)
11: Βριλήσσια – Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
12: Αιγάλεω – Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
13: Νίκαια – Κατράκειο Θέατρο
16: Μαρούσι – Αμαλίειον
17 και 18: Βύρωνας – Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Επίδαυρος – Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40, 32 (ομαδικό) ευρώ, ζώνη Α: 30, 24 (ομαδικό) ευρώ, ζώνη Β: 20, 16 (ομαδικό) ευρώ, άνω διάζωμα: 15, 12 (ομαδικό) ευρώ, φοιτητικό: 15, 10 ευρώ, άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, viva.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00), 11876. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

naftemporiki.gr