Skip to main content

Ενώπιος ενωπίω με τον θάνατο. Τον δικό του θάνατο

Θάνατος. Και μόνο στο άκουσμά του, προκαλεί ανατριχίλα. Όμως, είναι η μόνη σταθερά, η μόνη βεβαιότητα, το πιο σίγουρο από οτιδήποτε άλλο στην απρόβλεπτη ρευστότητα της ζωής. Για όλους μας. Το μόνο, το οποίο δεν μπορούμε να ανατρέψουμε. Το μόνο, στο οποίο δεν έχουμε επιλογή. Αλλά γιατί να μην έχουμε επιλογή στον τρόπο αυτής της αναπόφευκτης «αποχώρησης»;

Με ποιο δικαίωμα η θρησκεία, ο νόμος, η ιατρική επιλέγουν πριν από μας, για μας, πότε και πώς επιτρέπεται να πεθάνουμε; Με ποιο δικαίωμα οι εξουσίες, που θέλουν να οριοθετούν τη ζωή μας, μας αφαιρούν και την ελευθερία επιλογής στον θάνατό μας;

Για όλα αυτά διερωτάται ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος στο συγκλονιστικό και πρωτότυπο βιβλίο του, «Εγώ κι ο θάνατος μου. Το δικαίωμα στην ευθανασία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια εκδήλωση με παρεμβάσεις που θα συζητηθούν, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τον θάνατο. Τον δικό του θάνατο. Στο συνταρακτικό βιβλίο του, ο Αλέξανδρος Βέλιος καταθέτει μια εξομολόγηση ζωής, για να ξορκίσει το φάσμα της ανυπαρξίας. Και, παράλληλα, με το γνωστό ανατρεπτικό του ύφος, ερμηνεύει και καταρρίπτει όλα τα ταμπού – θρησκευτικά, κοινωνικά, ιατρικά –  που, στη χώρα μας και όχι μόνο, περιβάλλουν ακόμη το ζήτημα της ευθανασίας.

Για τον Αλέξανδρο Βέλιο, το δικαίωμα στον θάνατο είναι το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Με έναυσμα την προσωπική του άνιση μάχη, που πλησιάζει στο τέλος της, ο Αλέξανδρος Βέλιος αποδύεται σε έναν διάλογο θανάτου, που μετουσιώνεται σε μανιφέστο ζωής. Με μοναδικό τρόπο, καταφέρνει να κινητοποιήσει ταυτόχρονα καρδιές και συνειδήσεις.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, συμμετέχουν οι ομιλητές: Στέφανος Γερουλάνος (Καθηγητής χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, πρόεδρος Ιπποκρατείου Ιδρύματος), Τάκης Θεοδωρόπουλος (συγγραφέας), Θεοδόσης Τάσιος (Καθηγητής). Συντονίζει η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Νίκος Παρασκευόπουλος (υπουργός Δικαιοσύνης), Γιώργος Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας, συνταγματολόγος), Ρένα Δούρου (περιφερειάρχης Αττικής),  Μιχάλης Σταθόπουλος (Καθηγητής, πρ. υπουργός Δικαιοσύνης), Βασίλης Χειρδάρης (ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων). Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418 550. 

naftemporiki.gr