Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ως ένας τυφλός θεός που δεν μπορεί να διακρίνει τους δίκαιους από τους άδικους και τους έντιμους από τους αχρείους, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξαναβρίσκει το φως του και μας μιλά για την παράσταση «Πλούτος».
Η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του μεγάλου Αττικού κωμωδιογράφου Αριστοφάνη παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σέρβου δημιουργού Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και σε περιοδεία.
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσαρκώνει τον «πιο δυνατό θεό του πλανήτη», τον Πλούτο, και μας μιλά για την παράσταση αλλά και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.
Ποια είναι τα τεκταινόμενα του «Πλούτου»;
«Ένα τσούρμο Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών από τα δύο Εθνικά Θέατρα της Ελλάδας και της Σερβίας προβάρουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θεατρική πρόταση με όχημα τον λόγο του Αριστοφάνη και ονειρεύονται την ανάλογη ανταπόκριση του κοινού, όταν επικοινωνήσει μαζί του».
Τι σχολιάζει – καυτηριάζει ο Αριστοφάνης μέσα από την ιστορία του έργου;
«Ο Αριστοφάνης καυτηριάζει τη σχέση του πλούτου και της πενίας και κατά πόσο η σημαντικότητα του καθενός επηρεάζει – προς το καλύτερο ή το χειρότερο – τις ζωές μας».
Πού εστιάζει η σκηνοθετική ματιά του Μιλιβόγεβιτς;
«Εστιάζει στην εσκεμμένη άνιση κατανομή του πλούτου και στη χειραγώγηση των λαών, και δη των Βαλκανίων, με τη μέθοδο μαστίγιο και καρότο».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;
«Ο Πλούτος είναι ένας – εκ πρώτης όψεως – αγαθός θεός, ο οποίος, εξαιτίας της τύφλωσής του, δεν γνωρίζει ότι μοιράζεται σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν. Κατά πόσο, όμως, είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζει; Ή κατά πόσο ήταν, πράγματι, τυφλός; Ήταν, πράγματι, αγνές, όπως λέει, οι προθέσεις του ή όχι;».
Ποια στοιχεία καθιστούν αυτή την κωμωδία εξαιρετικά επίκαιρη;
«Η ίδια διαχρονική και, ίσως, λανθασμένη ανάγκη των ανθρώπων προς απόκτηση πλούτου για την επίτευξη της ευτυχίας».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
«Τη χώρα μας, νομίζω, αν τη χαρακτήριζε μια γεύση, σίγουρα θα ήταν η γλυκόπικρη. Σου χαρίζει πολλές πίκρες, αλλά, με έναν μαγικό τρόπο, πάντα σε κερνάει κάτι που θα σε γλυκάνει τόσο, ώστε την πίκρα να τη θυμάσαι μόνο όταν ξανάρχεται. Και δεν είναι ο τόπος που σε πληγώνει. Όχι. Είναι η απέραντη υπερηφάνεια για τα “μεγάλα” του παρελθόντος που σε κάνει να επαναπαύεσαι, λες και τα δημιούργησες εσύ. Και είναι πιο βολικό και ξεκούραστο να δρέπεις τις δάφνες των προγόνων, παρά να κουραστείς να σπείρεις, να φυτέψεις, να φυτρώσει και να γεννηθεί κάτι καινούριο, ίσως όχι τόσο μεγάλο βρε αδερφέ, αλλά όμορφο. Και το έκανες εσύ, και το μπράβο είναι για σένα… τον Έλληνα του σήμερα. Παραμένω αισιόδοξος!».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Ψυχραιμία. Και να μη σταματάμε να αγωνιζόμαστε να δημιουργούμε παραδείγματα αξιών για τις νεότερες γενιές».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν, κοστούμια: Marina Medenica, συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου, φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου, χορογράφος: Αμάλια Μπένετ, φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος (Χρεμύλος), Στέλιος Ιακωβίδης (Καρίων), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Πλούτος), Μάνος Βακούσης (Βλεψίδημος), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Πενία), Γιάννης Κότσιφας (Ασκληπιός/Χορός), Κώστας Κορωναίος (γυναίκα Χρεμύλου / Δίκαιος / Χορός), Μιχάλης Τιτόπουλος (συκοφάντης / Ερμής / Χορός), Μαρία Διακοπαναγιώτου (γυναίκα / Χορός) και Χορός μουσικών από την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου, κορυφαίος Χορού: Nenad Maričić.
Πρόγραμμα περιοδείας
2/9: Ελευσίνα – Παλαιό Ελαιουργείο
6/9 : Θεσσαλονίκη – Θέατρο Δάσους
10/9: Αθήνα – Ωδείο Ηρώδου Αττικού
19 – 29/9: Βελιγράδι
Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος – Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 8 έως 45 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 – 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.