Skip to main content

Πέθανε η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Μπενουάτ Γκρου

Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος και μεγάλη προσωπικότητα του φεμινισμού Μπενουάτ Γκρου πέθανε σε ηλικία 96 ετών, όπως έγινε γνωστό από την κόρη της.

«Πέθανε στον ύπνο της, όπως το ήθελε, χωρίς να υποφέρει», δήλωσε στο AFP η κόρη της,  Μπλαντίν ντε Κον.

Η Μπενουάτ Γκρου άρχισε τη συγγραφή όταν ήταν περίπου 40 ετών. Αφού ξεκίνησε με την αδελφή της, την Φλορά («Ημερολόγιο για τέσσερα χέρια», «Οι δύο γυναίκες», «Ήταν δυο φορές»), υπέγραψε μόνη της, το 1972, ένα πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο «La Part des choses» (Το μέρος των πραγμάτων).

Τρία χρόνια αργότερα, στα 55 της, η Μπενουάτ Γκρου εξέδωσε το «Ainsi soit-elle», ένα γεμάτο σφρίγος δοκίμιο για τη συνθήκη που επιβάλλεται στις γυναίκες. Αυτό το βιβλίο-μανιφέστο είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πολλές μεταφράσεις.

Το 1984, η σοσιαλίστρια υπουργός των δικαιωμάτων της γυναίκας, Ιβέτ Ρουντί, της αναθέτει την προεδρία της Επιτροπής Ορολογίας που θα μετέτρεπε σε θηλυκά τα ουσιαστικά, αλλά σκόνταψε στην αντίθεση της Γαλλικής Ακαδημίας.

Στη συνέχεια, έγραψε πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων «Τα τρία τέταρτα του χρόνου», μια ελκυστική αφήγηση με την οποία καταγγέλλει τη φαλλοκρατία, και μετά «Τα αγγεία της καρδιάς», μια ιστορία αγάπης με εμπορική επιτυχία – και τα δύο κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση Ντίνας Σιδέρη.

Το 2006, με το «Άγγιγμα της μοίρας» –  που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Modern Times, σε μετάφραση Τζένης Κωνσταντίνου – επιτίθεται σ’ ένα άλλο ταμπού, τα γηρατειά και τον θάνατο ως ελεύθερη επιλογή. Γι’ αυτήν, «η άρνηση της γέννησης από επιλογή και του θανάτου από επιλογή είναι η ίδια η ιδεολογία κατά της ελευθερίας».

Το 2008, εκδίδει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Η δραπέτευσή μου». Το 2013 εξέδωσε μια βιογραφία της Γαλλίδας επαναστάτριας Ολυμπίας ντε Γκουζ, πρωτοπόρου του γαλλικού φεμινισμού.

naftemporiki.gr