Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέο τοπόσημο της πόλης το γλυπτό «Meteoron»

Ένα έργο «με πολλούς συμβολισμούς» σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, στη συμβολή με την παραλιακή οδό.

Ο λόγος για το «Meteoron» του Θεσσαλονικιού ζωγράφου και γλύπτη, Κωστή Γεωργίου, δημιουργού του «Phylax», του κόκκινου γλυπτού στο Παλαιό Φάληρο που είχε μπει στο στόχαστρο βανδάλων τον Ιανουάριο του 2018.

«Η Θεσσαλονίκη απέκτησε ένα καινούριο τοπόσημο. Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην πόλη του και μας χαρίζει ένα σημαντικό δημιούργημά του. Το έργο αυτό έχει πολλούς συμβολισμούς. Για μένα συμβολίζει τη δυναμική της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων, την ελκυστικότητα αυτής της πόλης.

Πλέον, υπάρχει ακόμη ένας λόγος, για να επισκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη, που απέκτησε άλλο ένα σημείο αναφοράς. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφήνουν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη ζωή της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Ζέρβας και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον Κωστή Γεωργίου για το εμβληματικό έργο και τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, καθώς το “Meteoron” ήλθε στην πόλη με δική του δωρεά».

Οι 15 μορφές του «Meteoron», χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα, ενώ το έργο έχει ύψος 12 μέτρα. Η μαρμάρινη βάση στη οποία τοποθετήθηκε το γλυπτό είναι επίσης έργο του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον γλύπτη, το έργο εντάσσεται στην ενότητα «χορευτές – ακροβάτες» και αποτελείται από τις διάσημες πια κόκκινες φιγούρες του καλλιτέχνη.