Skip to main content

Το τζιν παντελόνι συστήνεται αλλιώς

Το δημοφιλές τζιν παντελόνι αποδομείται και πρωταγωνιστεί… αλλιώς σε μία νέα πρωτότυπη έκθεση, που παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την έκθεση, με τίτλο «DeconstructingJeans», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Τελλόγλειο.

Μέσα από τη θεωρία της αποδόμησης, οι φοιτητές προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το denim παντελόνι. Πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους, μελετώντας το στιλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά, επιδιώκουν μία νέα αισθητική προσέγγιση.

Τι κοινό έχει ο Balenciaga με τη Rei Kawakubo και o Dior με τον Martin Margiela; Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το στιλ τους μέσα από ένα αποδομημένο τζιν;

Το σώμα αμφισβητείται, όπως και τα δεδομένα όρια του ενδύματος. Η σχέση σώματος – ενδύματος χτίζεται από την αρχή με αφετηρία το τζιν παντελόνι. Η τέλεια εικόνα της πρότυπης ομορφιάς ανατρέπεται μέσα από ακαθόριστα σχήματα και τον κατακερματισμό του συνόλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 30  τζιν ξαναφτιαγμένα αλλιώς, δημιουργώντας ένα καινούριο αισθητικό, αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks), στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Clothing Design & Technology) ιδρύθηκε το 1999 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο Κιλκίς, περιοχή με δραστηριότητα στον τομέα Κλωστοϋφαντουργίας – Ένδυσης. Ο κλάδος αυτός παραμένει ζωτικός και σημαντικός για την ελληνική οικονομία και για, τον λόγο αυτό, σημαντικοί εταίροι του τμήματος είναι ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος) & η ΕΟΓ (Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας).

Το τμήμα έχει περίπου 650 ενεργούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία. Έχει μεγάλη ζήτηση (150 εισακτέοι/έτος), ενώ για πολλούς αποτελεί πρώτη προτίμηση.

Συνεργάζεται με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για τη διάδοση μίας νέας αισθητικής και κουλτούρας στη μόδα και το ένδυμα, με γνώμονα την αειφορία και την τεχνολογική ανάπτυξη, και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και παρουσιάσεις μόδας, καθώς και σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία: Διεθνής Διαγωνισμός Γούνας REMIX, Μιλάνο 2005 (2ο διεθνές βραβείο), Διαγωνισμός Νέων Σχεδιαστών FashionForward, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2008 (1ο και 2ο Βραβείο), Πανελλήνια 1α βραβεία για τον σχεδιασμό γούνας Fur Fair Athens από τον Σύνδεσμο  Ελλήνων Γουνοποιών,  σε συνεργασία με τη NAFA (North American Fur Association) (Απρίλιος 2013, 2014 και 2015).

Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου

Επιμέλεια: Για το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας: Βενετία Κουτσού, ενδυματολόγος – σχεδιάστρια μόδας, Καθηγήτρια εφαρμογών του Τμήματος ,

Ελευθερία Στόικου, visualartist, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος, Καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Δρ Θέμις Βελένη, ιστορικός τέχνης – επιμελήτρια.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 – 21.00, Τετάρτη: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 18.00. Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr