Skip to main content

Η «Απολογία του Σωκράτη» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο διαπρεπής καλλιτέχνης Γιάννης Σιμωνίδης – ο οποίος έχει τιμηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών (2009) με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού για την πολυετή προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και τις Τέχνες ανά τον κόσμο – επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Ελλάδα, με την παράσταση που έχει ξεχωρίσει για την ερμηνεία του.

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας – με το σύνθημα: «σκεφτόμαστε, αμφισβητούμε, αλλάζουμε» –  η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας ζωντανεύει ξανά μέσα από το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα, «Η απολογία του Σωκράτη», με τον τίτλο «Socrates now», κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μετά από 350 παραστάσεις μπροστά σε περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 17 χώρες, η παράσταση επιστρέφει για τέταρτη φορά στην Αθήνα, από τις 27 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, και συγκεκριμένα στην όμορφη αυλή του Μουσείου της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό για ακόμη μια φορά να μαγευτεί από το σφρίγος του σωκρατικού λόγου.

Η σωκρατική σκέψη σε όλο τον κόσμο

Το έργο – που ανέβηκε πρώτη φορά το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης – θα παρουσιαστεί στα αγγλικά (με ελληνικούς υπέρτιτλους), αποσκοπώντας στην προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, ενώ μετά το τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό, για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.

Μαθήματα ζωής από έναν ετοιμοθάνατο

Ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ, η παράσταση αποτελεί δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου, Σωκράτη, μπροστά στο αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ.. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.

Η εκκεντρική αλλά ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ανθρώπινο έργο. Καθώς εκείνος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, εμείς ανακαλύπτουμε το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή του λογική και τις αντιλήψεις του για την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, τη χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα.

Βραβευμένος με ΕΜΜΥ

Ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ Γιάννης Σιμωνίδης – για το ντοκιμαντέρ του «Φως έτι λαμπρόν» με θέμα την ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο -,  ίδρυσε το «Διεθνές Ελληνικό Θέατρο», το 2010, με σκοπό τη συμβολή στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού θεάτρου. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις έργων των Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Καζαντζάκη, Καμπανέλλη και άλλων, καθώς και μονόλογοι εμπνευσμένοι από κείμενα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Καβάφη, του Μακρυγιάννη και του Γκόγκολ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]