Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι, στην Άνδρο, ένα αφιέρωμα στον επιφανή ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο (1907 – 1985), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος – Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων». Η ιστορικός τέχνης Μαρία Κουτσομάλλη μάς μιλά για το Μουσείο και για αυτή την έκθεση, που παρουσιάζεται από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.
Ποια είναι η ιστορία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή;
«Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1979. Από το 1986, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι μονογραφικές ή θεματικές εκθέσεις, με ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών που συνέβαλαν στην εδραίωση και ανάπτυξη της νεότερης και σύγχρονης τέχνης».
Ποιο ήταν το όραμα των δημιουργών του;
«Όραμά τους ήταν να γίνει η Άνδρος – γενέτειρα του Βασίλη Γουλανδρή – ένα κέντρο εικαστικών τεχνών, με εθνική, αλλά και υπερεθνική απήχηση, ικανό να συμβάλλει στην καλλιτεχνική παιδεία του τόπου μας».
Πείτε μας λίγα λόγια για τον Νίκο Εγγονόπουλο.
«Ο Νίκος Εγγονόπουλος έκανε έμβλημά του το απόφθεγμα του Οράτιου, “Ut pictura poesis”: “Όπως η ζωγραφική, η ποίηση” ή, πιο ελεύθερα: “Η ζωγραφική και η ποίηση πρέπει να βασίζονται στην ίδια αρχή”. Υπήρξε ζωγράφος, υπήρξε ποιητής, υπήρξε, επίσης, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Τρεις αλληλοσυμπληρούμενες διαδρομές – ο όρος καριέρα θα ήταν αδόκιμος εδώ – για έναν μόνο άνθρωπο, που τις ακολούθησε αδιάκοπα και ακούραστα επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Τρεις δραστηριότητες, διαχωρισμένες μεν μεταξύ τους, που, ωστόσο, εμπλουτίζονταν η μία από την άλλη, χάρη σε έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή: την τεράστια, ποικίλη και ακόρεστη, στην πάροδο του χρόνου, γενική παιδεία του Εγγονόπουλου».
Τι περιλαμβάνει το αφιέρωμα στο έργο του, που παρουσιάζεται στην Άνδρο, και ποιος είναι ο σκοπός του;
«Σκοπός της έκθεσης που του αφιερώνουμε είναι να αναδείξει αυτή την πολλαπλή δημιουργικότητα, αλλά και αυτό το αναμφισβήτητο ταλέντο που επέδειξε σε όλα εκείνα, με τα οποία καταπιάστηκε. 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα θα αναδείξουν την ποιητική ευαισθησία και την έμφυτη εικαστική οπτική, που, σε συμπρακτική αλληλουχία, δημιούργησαν το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ζωγραφικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα, που τον ανέδειξε σε κυρίαρχο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος».
Τι προετοιμασία απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα;
«Ένα αφιέρωμα αυτού του διαμετρήματος, από την αρχική σύλληψη του σχεδιασμού έως την ολοκλήρωσή του, απαιτεί έναν ικανό χρόνο δύο – τριών ετών, ώστε ο αποδέκτης του να διαμορφώσει, φεύγοντας, μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτού του πολυσύνθετου, πολυδιάστατου και διόλου εύληπτου έργου του Νίκου Εγγονόπουλου».
Τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε;
«Η τέχνη δεν διασφαλίζει το ζην, αλλά το ευ ζην. Ανοίγει δρόμους προς έναν κόσμο αισιοδοξίας και ελπίδας».
Πληροφορίες
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Χώρα Άνδρου, τηλ.: 22820 22444. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα: 11.00 – 15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά.