Ένα πλήθος ανθρώπων που το ενώνει κάθε είδους μοιχεία μάς ωθεί – μέσα από ένα γέλιο άγριο, ανελέητο, σχεδόν σαδιστικό – να ανακαλύψουμε τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές μας σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική μας φύση.
Η κωμωδία «Οι τρειςΕυτυχισμένοι» του Eugène Labiche, του πιο επιτυχημένου και πλέον πρωτότυπου Γάλλου κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο θέατρο Πορεία, από τις 21 Ιανουαρίου.
Αδυσώπητη απόδειξη
«Η τέχνη τού να κάνεις τον πατέρα της κοπέλας, που, αρχικά, έλεγε όχι, να πει ναι» είναι η «συνταγή», που ο Eugène Labiche (1815 – 1888) δίνει για το vaudeville, το είδος που υπηρέτησε με πάθος και τροφοδότησε με δεκάδες διασκεδαστικά και επιτυχημένα έργα. Αυτήν τη συνταγή της διαρκούς και, εν τέλει, πλήρους μεταστροφής της δραματικής εξέλιξης χρησιμοποιεί και στο έργο του «Οι τρειςΕυτυχισμένοι» («Leplusheureux de Trois», 1870), που έγραψε, σε συνεργασία με τον Edmond Gondinet, ως αντίδραση – όπως λέγεται – στον ισχυρισμό ενός κριτικού, σύμφωνα με τον οποίο «η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο». Με το έργο του αυτό, ο Labiche αποδεικνύει με τρόπο αδυσώπητο ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει.
Φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου
Η ιστορία του έργου είναι «απλή». Στο σπίτι του Μαρζαβέλ, περιφέρονται πολλοί άνθρωποι, που τους συνδέουν παρελθοντικές, παροντικές και μελλοντικές μοιχείες, οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν, εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων – φετίχ: ενός ρολογιού – κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών. Όλα αυτά σέρνουν βασανιστικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία, και αντιστρόφως.
Και το κοινό συμπάσχει μαζί τους, γιατί ο Labiche δεν ενδιαφέρεται μόνο για τους ήρωές του. Οι κόσμοι που δημιουργεί είναι φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου, μιας ζούγκλας με τους δικούς της κανόνες, που αντιστέκονται σχεδόν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής τους. Ο συγγραφέας φέρνει τους ήρωές του στα άκρα, για να κάνει εμάς να αναμετρηθούμε με το αιώνιο ερώτημα «είναι, τελικά, εφικτή η ευτυχία;».
Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο
Το θέατρο Πορεία συνεχίζει την πρακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, με τρεις μεγάλες παραγωγές να παρουσιάζονται στην κεντρική του σκηνή. Παράλληλα με τη νέα παράσταση «Οι ΤρειςΕυτυχισμένοι», επαναλαμβάνονται οι παραστάσεις «Τρεις αδερφές» και «Η μεγάλη χίμαιρα», δίνοντας μία ακόμη ευκαιρία στο κοινό να τις παρακολουθήσει, πριν την ολοκλήρωση της επιτυχημένης τους πορείας.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, διασκευή – σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Δημοσθένης Γρίβας, επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πετούνια, Λίσμπετ: Λένα Παπαληγούρα, Μαρζαβέλ: Δημήτρης Τάρλοου, Ερμάνς: Άλκηστις Πουλοπούλου, Ζομπλέν: Άγγελος Παπαδημητρίου, Ερνέστος: Χρήστος Λούλης, Μπέρτα: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κράμπαχ: Λαέρτης Μαλκότσης.
Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 – 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991 και 210 8210082. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 21/1 έως 11/6 : Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη: γενική είσοδος (λαϊκή): 15 ευρώ, Παρασκευή έως Κυριακή: κανονικό: 20 ευρώ, άνω των 65: 17 ευρώ, φοιτητικό – νεανικό (κάτω των 22) – ανέργων: 14 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: poreiatheatre.com και viva.gr.