Skip to main content

Άνθρωπος, ο άγνωστος φίλος μιας ποιήτριας

Με πηγαία έμπνευση και αφθονία εκφραστικών μέσων, η  ποιήτρια Ντίνα Ρουτζούνη αγγίζει τη λογική και το συναίσθημα και αφήνει μια αίσθηση θαλπωρής, αλλά και προβληματισμού στον αναγνώστη, μέσα από το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Στον άγνωστο φίλο μου, τον Άνθρωπο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Μετά τις ποιητικές της συλλογές «Ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο», «Είμαι εγώ η γυναίκα», «Ο Οδυσσέας σκεπτόμενος» και «Έτη φωτός», η – συμβολαιογράφος στο επάγγελμα – Ντίνα Ρουτζούνη, με βλέμμα που εκχύνει δυνατό εσωτερικό φως, αντικρίζει και ψηλαφεί ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, φιλοσοφικών και υπαρξιακών θεμάτων, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Άνθρωπος.

Ενδεικτικοί είναι μερικοί στίχοι από το ποίημά της, «Τα χρόνια της φιλίας».

«Τα χρόνια της φιλίας του πάθους

με τα καρφιά του Ιούδα

καρφωμένα…

στο αναιμικό στήθος του Ναζωραίου

αιμορραγούν…»

«Με αποφασιστικότητα στις πεποιθήσεις της»

Με καταγωγή από τη Δυτική Μάνη (Μεσσηνιακή Μάνη), η Ντίνα Ρουτζούνη μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ασκεί και το επάγγελμα της συμβολαιογράφου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές της, παρακολούθησε και μαθήματα δημοσιογραφίας. Στον χώρο της ποίησης, πρωτοεμφανίστηκε με τη συλλογή της «Ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο», που ερέθισε θετικά την κριτική σκέψη. Όμως, η καθιέρωσή της στον λογοτεχνικό χώρο έγινε με την ποιητική της σύνθεση «Είμαι εγώ γυναίκα» και, στη συνέχεια, με την ποιητική της σύνθεση «Ο Οδυσσέας σκεπτόμενος». Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες, έχουν παρουσιαστεί από το ραδιόφωνο και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και τα γερμανικά. Στη «Διαρκή ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», σημειώνεται: «…Η Ντίνα Ρουτζούνη είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις της νεότερης και νεωτερικής ποίησης…».

Στο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρώμης «Intermundia», στο οποίο παρουσιάζονται 20 ποιητές διαφόρων χωρών, αναφέρεται: «Η Ντίνα Ρουτζούνη έχει μια δική της ιδιαιτερότητα, καλά διαγραφόμενη στη σφαίρα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.  Είναι δύσκολο να βρεις ανάμεσα στους 20 ποιητές μια αρμονία, τόσο ισορροπημένη, όσο στα δικά της ποιήματα. Το χαρακτηριστικό της είναι η αποφασιστικότητα στις πεποιθήσεις της και η πολύ ραφινάτη γλώσσα της. Διακρίνεται για μια αρμονία ισορροπημένη, από φινέτσα, μεταφορές και κοντρολαρισμένη ενέργεια».

naftemporiki.gr