Skip to main content

Στον Ισπανό λογοτέχνη Εντουάρντο Μεντόθα, το βραβείο «Φραντς Κάφκα»

Στον Εντουάρντο Μεντόθα, έναν από τους γνωστότερους και πιο μεταφρασμένους Ισπανούς συγγραφείς, απονεμήθηκε σήμερα το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο «Φραντς Κάφκα», όπως ανακοινώθηκε από την Πράγα.

Το βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων (περίπου 9.000 ευρώ) θα παραλάβει ο Μεντόθα σε μια τελετή που θα οργανωθεί στα τέλη Οκτωβρίου στο δημαρχείο της Πράγας με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Τσεχίας, όπως διευκρίνισε η Εταιρεία «Φραντς Κάφκα».

Ο Μεντόθα γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1943 στη Βαρκελώνη και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Αλήθεια για την υπόθεση Σαβόλτα», το 1975, λίγο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Το 1979, με «Το μυστήριο της στοιχειωμένης κρύπτης», ο Μεντόθα αποκαλύπτει το ταλέντο του στην παρωδία και τη δεξιότητά του να κινείται στον χώρο του παράλογου, συνδυάζοντας στο συγκεκριμένο βιβλίο στοιχεία μαύρου μυθιστορήματος, γοτθικής αφήγησης κι ένα χιούμορ καταλυτικό.

Η θέση του σ’ αυτό το είδος εδραιώνεται με το επόμενο έργο του, τον «Λαβύρινθο με τις ελιές», που εκδόθηκε το 1982, με κεντρικό χαρακτήρα έναν ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ και συνάμα τρόφιμο ψυχιατρείου. Ο ίδιος ήρωας πρωταγωνιστεί και στο τελευταίο μυθιστόρημά του, τον «Καλλιτέχνη γυναικών», το οποίο κυκλοφόρησε στην Ισπανία τον Φεβρουάριο του 2001 και χαρακτηρίζεται από παρόμοια στοιχεία, μεταφερμένα σε ένα διαφορετικό κλίμα.

Άλλα έργα του συγγραφέα είναι τα ακόλουθα: «Η πόλη των θαυμάτων» (1986), «Το ανήκουστο νησί» (1989), «Χωρίς ειδήσεις από το Γκουρμπ» (1991), «Στα χρόνια της πλημμύρας» (1992), «Μια ανάλαφρη κωμωδία» (1996, έργο που βραβεύτηκε στη Γαλλία ως το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς), ενώ εξέδωσε και το θεατρικό «Αποκατάσταση» (1990) και σε συνεργασία με την αδελφή του Κριστίνα το δοκίμιο – μελέτη «Η νεωτερική Βαρκελώνη» (1989).

Η διεθνής επιτροπή που αποφάσισε τη βράβευσή του σημειώνει ότι το έργο αυτό παρουσιάζει «μια αυθεντική περιγραφή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στη Βαρκελώνη, την Καταλονία και σε όλη την Ισπανία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα». Το βραβείο «Φραντς Κάφκα» απονέμεται στη μνήμη του Τσέχου λογοτέχνη από το 2001.

naftemporiki.gr