Skip to main content

Σοκαριστικές μαρτυρίες σε μια παράσταση – γροθιά

Μαρτυρίες – σοκ από την Αμυγδαλέζα και οδύσσειες προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μπολιάζουν τους «Πέρσες» και τις «Ικέτιδες», στην παράσταση – ντοκουμέντο της Γιολάντας Μαρκοπούλου, «Είμαστε οι Πέρσες!», που παρουσιάζεται από την ομάδα Station Athens, στην Πειραιώς 260, στις 3 και 4 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση – γροθιά «Είμαστε οι Πέρσες!» γεννήθηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Station Athens, για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΜΑΚΑ, και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πόση είναι, πράγματι, η απόσταση από τις εμπόλεμες ζώνες της Καμπούλ, μέχρι τα κρούσματα βίας και ρατσισμού της ελληνικής καθημερινότητας, αναρωτιούνται, σαν σύγχρονοι αγγελιαφόροι, o Χασάν, ο Τζαβάντ, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, o Ρεζά και ο Ραμζάν.

Τέχνη με θεραπευτική δύναμη

Ένα χαρακτηριστικό του Μεταξουργείου είναι η πολυπολιτισμικότητά του και, με αφετηρία αυτό, δημιουργήθηκε, από τη ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και το Συνεργείο, το καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας,  βίντεο και εικαστικών για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, Station Athens, με βάση τις μεθόδους art therapy. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα μέλη της ομάδας, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους «Σταθμό», στον χώρο του Συνεργείου.

Στη διάρκεια της χρονιάς, στον 3ο  όροφο του Συνεργείου, λειτουργεί η «τάξη» του εργαστηρίου, με στόχο την παρουσίαση μιας παράστασης, αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στη δημιουργία της. Ξεκινώντας από τη θεματική του ταξιδιού με την παράσταση «Station Athens», το 2011, η ομάδα πέρασε στο εδώ και τώρα, δουλεύοντας την έννοια του νέου «σταθμού», με την ανοιχτή πρόβα – παράσταση «Είμαστε σπίτι», το 2012, και συνέχισε, το 2013, με την έννοια του πολέμου και τη θεατρική performance «Είμαστε οι Πέρσες!», βασισμένη στους «Πέρσες» του Αισχύλου, και κατέληξε στις ιστορίες από το παρελθόν, που οδήγησαν στη φυγή, με τη νέα παράσταση «Ε – ΦΥΓΑ».

Το εργαστήρι ορίζεται σαν «Εργαστήρι Art Therapy» και διαφοροποιείται από ένα απλό εργαστήρι τέχνης, όπου απλά μεταδίδονται συγκεκριμένες τεχνικές, χωρίς, όμως, να είναι χώρος ψυχοθεραπείας. Τα εργαλεία του Art Therapy είναι οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες και το θεραπευτικό στοιχείο έγκειται στη συνειδητοποίηση του ότι, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συνοχή της ομάδας και η προσωπική έκφραση.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη – σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου, δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου – Γιολάντα Μαρκοπούλου, κίνηση: Pauline Huguet, σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος, μουσική: Λάμπρος Πηγούνης, φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου, βίντεο: Ελίνα Φέσσα – Δάφνη Καλαφάτη, βοηθός σκηνοθέτη: Βανίνα Καρβούνη, βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου, παραγωγή: Polyplanity Productions, Συνεργείο. Παίζουν: Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Hossain Amiri, Aidim Joyimal, Reza Mohammadi, Reza Muosevi.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Κτήριο Ε): Πειραιώς 260 – Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65 –  άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]