Skip to main content

Ζοζεφίν Μπέικερ: H Google τιμά τη σπουδαία χορεύτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιό

Η χορεύτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός Ζοζεφίν Μπέικερ (Josephine Baker), η οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της πολεμώντας τον ρατσισμό, έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 111 χρόνων από τη γέννησή της.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1906 στο Μιζούρι την Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.  Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια προτού ασχοληθεί με τον χορό γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στο Brοadway.

Τη δεκαετία του 1920 μετακόμισε στη Γαλλία και σύντομα έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς και υψηλότερα αμειβόμενες καλλιτέχνιδες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για τη γαλλική Αντίσταση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Μπέικερ επέστρεψε στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, στις 28 Αυγούστου 1963, ήταν μεταξύ των πολλών σημαντικών ομιλητών  όταν ο αγωνιστής και αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών,  Martin Luther King Jr., εκφώνησε έναν λόγο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Έμεινε στην ιστορία ως «Έχω ένα όνειρο» και ακόμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεκδίκηση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κατάργησης κάθε διάκρισης.

Προς τιμήν των προσπαθειών της, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) ονόμασε την 20 Μαΐου «Josephine Baker Day».

Μετά από πολλές απορρίψεις από τους συμπατριώτες της και μαχόμενη για πολλά χρόνια τον ρατσισμό, το 1973 εμφανίστηκε στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και έγινε δεκτή με επευφημίες. Η παράσταση αυτή ήταν μια τεράστια επιτυχία και σηματοδότησε την επιστροφή της στη σκηνή.

Τον Απρίλιο του 1975, η Ζοζεφίν Μπέικερ πραγματοποίησε στο Θέατρο Bobino στο Παρίσι , την πρώτη από μια σειρά παραστάσεων για τον εορτασμό της 50ής επετείου της από το ντεμπούτο της στο Παρίσι. Πολλές διασημότητες ήταν παρούσες, συμπεριλαμβανομένων της Sophia Loren και της πριγκίπισσας Grace του Μονακό. Λίγες μέρες αργότερα όμως, στις 12 Απριλίου του 1975, η Μπέικερ πέθανε στον ύπνο της από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 69 ετών.

Την ημέρα της κηδείας της πάνω από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να παρακολουθήσουν την πομπή και η γαλλική κυβέρνηση την τίμησε, καθιστώντας την, την πρώτη Αμερικανή γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.

Οι δεκαετίες πέρασαν, οι μόδες άλλαξαν, αλλά η Μπέικερ αποτελεί πρότυπο για τις σύγχρονες τραγουδίστριες που αναζητούν πρωτότυπους τρόπους να μείνουν ζωντανές στη σκηνή.

Η Ριάνα ήταν η πρώτη που αντέγραψε το στυλ και τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις. Από κοντά και η Μπιγιονσέ, η οποία έφτασε στο σημείο να φορέσει το ίδιο μαγιό με τις ψεύτικες μπανάνες, που είχε σχεδιάσει το 1926 ο Jean Cocteau για την Ζοζεφίν Μπέικερ στο Παρίσι.

naftemporiki.gr