Skip to main content

Στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη»

Στον ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Εξαρχείων, η Εταιρεία Συγγραφέων απένειμε στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη το «βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννη Βαρβέρη».

Το ετήσιο αυτό βραβείο, το οποίο απονέμεται για τρίτη χρονιά φέτος, θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, η βραβευμένη ποιήτρια παρέλαβε έναν ζωγραφικό πίνακα προσφορά της ποιήτριας, ζωγράφου και μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων Παυλίνας Παμπούδη. Επίσης, δόθηκε στους βραβευμένους ποιητές από ένα  αντίτυπο της δίτομης συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του Βαρβέρη από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ την εκδήλωση υποστήριξε οικονομικά ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Η Αννίτα Δεκαβάλλα και ο Τάκης Βουτέρης διάβασαν ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη, μεταδίδοντας και στο κοινό τη δική τους συγκίνηση για τον φίλο τους ποιητή που χάθηκε, ενώ η Αννίτα Δεκαβάλλα έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε άλλους δυο σημαντικούς ποιητές που έφυγαν πρόσφατα, τον Γιάννη Κοντό και την Αγγελική Ελευθερίου. 

Σκεπτικό επιτροπής

Η τριμελής επιτροπή που έχει συστήσει η Εταιρεία Συγγραφέων για το συγκεκριμένο βραβείο, και η οποία αποτελείται από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων,  ποιητή και μεταφραστή  Ερρίκο Μπελιέ, τον ποιητή και πεζογράφο  Νίκο Δαββέτα και τον ποιητή και κριτικό Νίκο Λάζαρη, ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει εφέτος  το βραβείο στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη για την ποιητική συλλογή της  «Φλαμίνγκο», εκδόσεις Μελάνι.   

Τα μέλη της επιτροπής «οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση (αφού πρώτα μελέτησαν προσεκτικά όλα τα υπό κρίση βιβλία και εξέτασαν όλες τις παραμέτρους), διότι έκριναν πως η εν λόγω συλλογή διαθέτει ορισμένες αξιοπρόσεκτες αρετές (π.χ. λιτότητα, εκφραστική ακρίβεια και τόλμη, πρωτοτυπία, αίσθηση του μέτρου, του ρυθμού και των αναλογιών), οι οποίες την καθιστούν άκρως ενδιαφέρουσα».

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής συνεχάρησαν  τους ποιητές και τις ποιήτριες που συμπεριελήφθησαν στον βραχύ κατάλογο (Αθανασία Καραγιάννη, Νικόλα Νιαμονιτό, Βασίλη Ντούρο, Μαρία Φίλη και Λίνα Φυτιλή) και υπογράμμισαν ότι «τα ποιήματα  που συνοδεύουν την πρώτη τους εμφάνιση δεν έχουν εγγενείς αδυναμίες. Είναι δείγματα γραφής ώριμα στην πλειονότητά τους, τα οποία αφενός  διακρίνονται για την εκφραστική ευθυβολία και την τεχνική τους αρτιότητα και αφετέρου δίνουν βάσιμες υποσχέσεις για μια ευοίωνη συνέχεια».

naftemporiki.gr