Skip to main content

«Σήματα καπνού» από τον Χρήστο Ζαμπούνη

Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί, χρόνια τώρα, με αναγραφόμενα μηνύματα σε κάθε συσκευασία πώλησης καπνού, προσπαθώντας να αποτρέψει τον καπνιστή, ακόμα και ενώ έχει αγοράσει το πολυπόθητο για αυτόν προϊόν,  δευτερόλεπτα πριν επιδοθεί στην αγαπημένη συνήθειά του. Ωστόσο, οι καπνοί θεριεύουν ακόμα για πολλούς και – μαζί με τους καπνούς – μοιάζει να θεριεύει και ο η διαμάχη ανάμεσα σε καπνιστές και αντικαπνιστές.

Την πίπα – αλλά και το τσιγάρο και το πούρο – της ειρήνης μοιάζει να ανάβει ο Χρήστος Κ. Ζαμπούνης με το νέο του βιβλίο «To Savoir Vivre του καπνιστή …και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φερενίκη».

«Το 1947 στο βιβλίο του “Σαβουάρ Βιβρ” ο Κώστας Ζουμπουλίδης έγραφε: “Μην καπνίζετε σε δωμάτιο αρρώστου, εκτός αν καπνίζει κι εκείνος”. Εβδομήντα χρόνια αργότερα η αλλαγή των ηθών είναι τόσο ραγδαία ώστε όπως σημειώνει σ’ ένα άλλο βιβλίο ο Nicholas Clayton: “Μπορείς να ζητήσεις τα πάντα από ένα μπάτλερ, εκτός από σταχτοδοχείο”. Πώς όμως φτάσαμε εδώ;», διερωτάται ο συγγραφέας στον Πρόλογο του βιβλίου του.

Πότε και από πού ξεκίνησε η αντικαπνιστική εκστρατεία; Σχετίζεται η κακή – κατά πολλούς – συνήθεια του καπνίσματος με κανόνες καλής συμπεριφοράς, και αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Πώς συνδέεται η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων με το κάπνισμα; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται αλλά και εγείρονται στις σελίδες του βιβλίου.

Με τους ευγενείς τρόπους που τον διακρίνουν, και απόλυτα σεβόμενος τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν, ο κ. Ζαμπούνης ανατρέχει στο παρελθόν και παρακολουθεί την εξέλιξη των ηθών σε σχέση με το κάπνισμα, επιχειρώντας να ταρακουνήσει τα κλισέ που έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα αντικαπνιστική υστερία.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε σελίδα του βιβλίου του: «Στο παρόν πόνημα επιχειρείται ένας ιστορικός συμβιβασμός με απώτερο σκοπό, ή μάλλον με την ελπίδα ότι όλο και κάποιος καπνιστής θα σεβασθεί αυτόν που ενοχλείται από τον καπνό και κάποιος αντικαπνιστής θα σεβασθεί το ενήλικο πάθος του λάτρη του καπνού».

Το διάβασμα αυτού του βιβλίου είναι υπόθεση που για κάποιον απαιτεί καθαρό αέρα που θα του εξασφαλίσει καθαρό μυαλό, ενώ για άλλον  σηκώνει τσιγάρο.  Τυλιγμένο σε ένα εξώφυλλο που ξεχειλίζει από καπνό και απόλαυση, το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη απευθύνεται και στους δύο. Σίγουρο είναι πως στον δεύτερο θα προσφέρει και δόσεις χαμόγελου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]