Σπάνιες φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια. Η σπουδαία προσωπική συλλογή του Μάνου Κατράκη παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο [κτήριο παλαιού ταχυδρομείου – Φίλωνος 29, Πειραιάς].
Η συλλογή του ηθοποιού Μάνου Κατράκη, έγινε δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, Λίντα Άλμα, το 1994.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία παρέμενε στον δήμο Πειραιά επί 25 χρόνια και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας της Ευρώπης και σημαντικό πολιτισμικό γεγονός, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της πόλης.
Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή -φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια.
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε έναν μοναδικό φορέα στην Ελλάδα.
Το 2014, ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της, την έκθεσή της δηλαδή στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα.
Η προσπάθεια έγινε με συνεργασία του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι -στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης- κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου Κουρμουλάκη Κωνσταντίνου.
Το αρχείο του Μάνου Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.
Το υλικό της συλλογής, παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία, ως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.
Ξεκινά από την εφηβεία, την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με τις πρώτες εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τη θητεία στο στρατό και την πορεία του αλβανικού μετώπου το 1940, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» στο Πεδίο του Άρεως.
naftemporiki.gr