Skip to main content

Στοκχόλμη: Εκδήλωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Εκδήλωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και σχετική συζήτηση που συνοδεύτηκε από προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους για τη ζωφόρο του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης (Medelhavsmuseet).

Οργανώτρια, η Σουηδική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Svenska Parthenonkommittén), που πραγματοποίησε εκεί την Ετήσια Συνέλευσή της, με την παρουσία και του Έλληνα πρέσβη Δημητρίου Τουλούπα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Τουλούπας υπογράμμισε τον ρόλο κλειδί της Σουηδικής Επιτροπής που αναδεικνύει τη σημασία  του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα θέμα που αγγίζει θεμελιώδεις πολιτιστικές αξίες, κοινές για τη Σουηδία και την Ελλάδα, αλλά και συμβάλλει στην εξάπλωση της γνώσης για την αρχαία Ελλάδα υποστηρίζοντας και το έργο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Yearning for Aegean Light – Parthenon Marbles», παραγωγή της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Αραμπίμ: Οι ψυχές των αγαλμάτων», παραγωγή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την προβολή των ταινιών, ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισαν ο πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής Krister Kumlin, ο οποίος έχει διατελέσει  πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, και ο Hans Henrik Brummer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η απόκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση και θα πρέπει να διακριθούν από άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Τέλος, τονίσθηκε η σημασία της ίδρυσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο συνιστά τον πλέον κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία των γλυπτών.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο ομογενής βουλευτής του σουηδικού κόμματος «Moderaterna» (Αξιωματική Αντιπολίτευση), Σωτήρης Δελής, αναφορικά με την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της Σουηδικής Επιτροπής, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ηθικό και όχι για νομικό θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να λυθεί.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σουηδός βουλευτής και  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σουηδίας-Ελλάδας κ. Lars Mejern Larsson, ο πρέσβης της Κύπρου στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Σουηδός ποιητής Peter Curman- ο οποίος έχει γράψει και σχετικό ποίημα για την «απαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα», και παράγοντες της ελληνικής παροικίας και της σουηδικής κοινωνίας.

naftemporiki.gr