Skip to main content

Παραλογογράφημα… δια χειρός Γιώργου Πετρίτση

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πετρίτσης, γνωστός από τα ιστορικά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ του «Μαρτυρίες» και «Προσωπογραφήματα», έγραψε ένα νέο σαρκαστικό μυθιστοριογράφημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως παραλογογράφημα.

Αντλώντας ιδέες από το θέατρο του παραλόγου, συνθέτει μια παράλογη ιστορία για να σατιρίσει με καυστικό τρόπο τη δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στο βιβλίο, με τον περίεργο αλληγορικό τίτλο «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου», οι άνθρωποι χάνουν σιγά σιγά την προσωπικότητά  τους και  μεταβάλλονται  σ’ έναν άβουλο, αποχαυνωμένο όχλο, υποταγμένο στη δικτατορία των ΜΜΕ, που επιβάλλουν αυταρχικά την απόλυτη κυριαρχία τους.  Συμβαίνει κάτι που θυμίζει τη δομή του θεατρικού έργου «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο, στο οποίο οι άνθρωποι χάνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους. Σε αποκτηνωμένα δηλαδή όντα, δέσμια ενός   άκρως επικίνδυνου ολοκληρωτισμού.

Ο Ιονέσκο είχε γράψει για το θεατρικό του έργο, ότι είναι  «έργο αντίστασης κατά της παραπληροφόρησης της κάθε προπαγάνδας, έργο ενάντια στην παράλογη λογική και στα ψέματα που μας σερβίρουν οι κυρίαρχοι, που μας καθοδηγούν, εκείνοι που αποκτηνώνουν τους ανθρώπους κι ύστερα τους καταντάνε σκλάβους». Τα λόγια του Ιονέσκο ταιριάζουν απόλυτα και για το βιβλίο του Πετρίτση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα στο θέατρο Χωρέμη του Κολλεγίου Αθηνών (Στεφ. Δέλτα 15), με εκλεκτούς ομιλητές τη Μαριέττα Γιαννάκου, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Τίτο Αθανασιάδη.

naftemporiki.gr