Skip to main content

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους»

Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» (My Brother Chases Dinosaurs), του Stefano Cipani, απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από περισσότερους από 2000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης.

H ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, του Jack και του Gio, και τη διαδικασία ενηλικίωσης τους, καθώς ο Gio πάσχει από Σύνδρομο Down.  Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο, ο Jack δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna.

Ο Jack δε θέλει να κάνει κακή εντύπωση στο κορίτσι των ονείρων του και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αδελφού του σύντομα του γίνεται βάρος, μέχρι που φτάνει στο σημείο να υποκριθεί πως δεν έχει αδέρφια και να κρύψει την ύπαρξη του Gio από τους νέους συμμαθητές του και φυσικά από την Arianna. Αλλά δεν μπορείς να αγαπηθείς όπως είσαι, αν κι εσύ δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους παρά τα ελαττώματά τους και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής για τον Jack. Θα είναι ο αδελφός του Gio που θα του πει με τους ευθείς του τρόπους και τα απλά αλλά εκπληκτικά σοφά λόγια του. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Francesco Ghegi, Lorenzo Sisto, Arianna Becheroni, Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy De Palma.

Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν «To απίθανο καλοκαίρι μου με την Τες» του Steven Wouterlood και «Η Ρόκκα αλλάζει τον κόσμο» της Katja Benrath. 

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και συνεχίζοντας τις online δράσεις της μετά την διαδικτυακή ανακοίνωση των Βραβείων ΙΡΙΣ. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος  συνεργάστηκε με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids.

Από τις 23 ως τις 25 Απριλίου έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν, όπως και οι κριτές των άλλων χωρών, τις τρεις υποψήφιες ταινίες μέσω streaming στην πλατφόρμα Festival Scope, και παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 26 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, φετινούς υποψήφιους για τα βραβεία ΙΡΙΣ.

Οι Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιούλα Μπούνταλη, Μίνως Νικολακάκης, Σταύρος Παμπαλλής, Θάνος Τοκάκης και Πηνελόπη Τσιλίκα άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικους τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.

naftemporiki.gr