Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με επιρροές από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, και με αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από τον κόσμο της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής, η ιδιαιτερότητα του ήχου του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο.
Τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση του άλμπουμ «Eight Winds» -το οποίο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς, το κουαρτέτο επέστρεψε τον περασμένο μήνα με νέα πρωτοποριακή δουλειά, το άλμπουμ «Metamodal».
Το «Μetamodal» περιλαμβάνει εννέα νέες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου που συνδυάζουν με μαεστρία τον αρχέγονο ήχο της λύρας του με το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το μπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα τύμπανα του Δημήτρη Εμμανουήλ, οδηγώντας σε ένα εντελώς πρωτότυπο αισθητικό μουσικό αποτέλεσμα.
Λίγα λόγια σας για την αρχική συνάντηση αλλά και τη, μέχρι σήμερα, «διαδρομή» του κουαρτέτου;
«Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε το 2010, περισσότερο ως μια δική μου ανάγκη να πειραματιστώ με κάποιες μουσικές ιδέες που είχα. Χαίρομαι πολύ που επέλεξαν να μοιραστούν αυτές τις ανησυχίες μαζί μου ο Γιάννης Κυριμκυρίδης, ο Δημήτρης Τσεκούρας και ο Δημήτρης Εμμανουήλ, στο πιάνο, στο μπάσο και στα τύμπανα αντίστοιχα, αλλά κυρίως που συνεχίζουμε να παίζουμε μαζί μουσική με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν πρωτοξεκινήσαμε. Έκτοτε, έχουμε ηχογραφήσει δύο άλμπουμ για την ECM records και έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο, βέβαια, για εμένα είναι ότι περνάμε πολύ καλά μαζί και ότι υπάρχει το υλικό και η διάθεση για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε για πολύ καιρό ακόμα».
Θα θέλατε μας συστήσετε τη νέα σας δουλειά;
«Είναι μια ηχογράφηση που πραγματοποιήσαμε πέρυσι στο στούντιο Σιέρρα στην Αθήνα, με ηχολήπτη τον Γιώργο Καρυώτη και παραγωγό τον Manfred Eicher. Περιλαμβάνει εννέα καινούρια κομμάτια για λύρα και πιάνο τρίο που εμπνέονται από τις ελληνικές παραδόσεις και ανοίγουν προς την τζαζ και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό».
Επιλέξατε να δώσετε στο άλμπουμ τον τίτλο «Metamodal». Τι ακριβώς σημαίνει και πώς τον συνδέετε με τις νέες συνθέσεις σας;
«Metamodal ονομάζεται το ίδιο το άλμπουμ καθώς επίσης και ο βασικός κορμός των συνθέσεων που περιέχει. Μια τριλογία κομματιών που καλύπτει τη μισή διάρκεια όλου του άλμπουμ. Βασικό στοιχείο αυτών των τριών συνθέσεων είναι ο πειραματισμός με τους μουσικούς “ήχους” ή “τρόπους” της παραδοσιακής μουσικής ή όπως ονομάζεται διεθνώς με την modal μουσική. Ο τίτλος Metamodal περιγράφει λοιπόν αυτή τη δημιουργική προσέγγιση της modal μουσικής που επιχειρούμε».
Τι λειτουργεί για εσάς ως πηγή έμπνευσης;
«Συχνά είναι πολύ απροσδιόριστη αυτή η πηγή. Κάποιες φορές είναι ένα διάβασμα ή μια άλλη μουσική. Στη σκηνή, πάντως, σταθερή πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μουσικοί συνεργάτες και η αλληλεπίδραση μεταξύ μας και με το κοινό βέβαια».
Προγραμματίζετε, το επόμενο διάστημα, κάποια συναυλία;
«Ετοιμάζουμε συναυλίες στην Ευρώπη, το φθινόπωρο. Στην Αθήνα, θα εμφανιστούμε στις 5 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;
«Ο άπλετος ελεύθερος χρόνος. Είναι κάτι που μου λείπει πολύ τα τελευταία χρόνια».
Κάτι που σας τη χαλά;
«Ο καιρός της Κεντρικής – Βόρειας Ευρώπης, ειδικά τον χειμώνα. Ευτυχώς είναι για λίγο, συνήθως».
Μια ευχή σας;
«Εύχομαι οι μουσικοί στην Ελλάδα που κάνουν κάτι που αξίζει πραγματικά να βρουν το κουράγιο και τον τρόπο ώστε να φτάσει η δουλειά τους στα αυτιά όλων μας εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».