Skip to main content

Εκδικητική αναμέτρηση, απελπισμένη οδύνη και σκανδαλώδης απάτη

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η πιο θανατηφόρα αναμέτρηση όλων των εποχών, μια βασανιστική απουσία, η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα, μια ασυμβίβαστη επιμονή, μια εκρηκτική γνωριμία, μια χαριτωμένη ζουγκλοπαρέα, μια αρχέγονη ανάγκη, ένα άγνωστο ολοκαύτωμα και η ιστορία ενός χωριού ξετυλίγονται στα κινηματογραφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας»

Συμπεριλαμβάνοντας όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας των Άντονι και Τζο Ρούσο, προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση. Στην πιο θανατηφόρα αναμέτρηση όλων των εποχών, οι Εκδικητές και οι υπερήρωες σύμμαχοί τους πρέπει να θυσιάσουν τα πάντα, για να νικήσουν τον πανίσχυρο Thanos, πριν η καταστροφική του καταιγίδα αφανίσει όλο το Σύμπαν. Παίζουν οι Κόμπι Σμάλντερς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Κρις Πρατ, Μπρι Λάρσον, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Ζόι Σαλντάνα, Κάρεν Γκίλαν, Κρις Χέμσγουορθ, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπράντλι Κούπερ και Τομ Χόλαντ.

«Μαργκερίτ Ντιράς: Η οδύνη»

Το γαλλικό ιστορικό δράμα του Εμανουέλ Φινκιέλ βασίζεται στο  αυτοβιογραφικό βιβλίο της Γαλλίδας συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Μαργκερίτ Ντιράς. Στη ναζιστική Γαλλία του 1944, η νεαρή και ταλαντούχα Μαργκερίτ είναι ενεργό μέλος της Αντίστασης, μαζί με τον άντρα της, Ρομπέρ Αντέλ. Μετά την απαγωγή του από την Γκεστάπο, εκείνη μπαίνει σε έναν απελπισμένο αγώνα να τον φέρει πίσω. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, εξακολουθεί να τον περιμένει, δέσμια του βασανιστηρίου της απουσίας του και πέρα από κάθε ελπίδα. Παίζουν οι Μελανί Τιερί, Μπενουά Μαζιμέλ και Μπενζαμίν Μπιολέ.

«Απάτη σε μαύρο φόντο»

Εμπνευσμένο από τη μεγαλύτερη απάτη του αιώνα, το γαλλικό αστυνομικό θρίλερ του Ολιβιέ Μαρσάλ βάζει στο μικροσκόπιο ένα σκάνδαλο που συντάραξε τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, την προηγούμενη δεκαετία. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν μικροεπιχειρηματία, ο οποίος, κινδυνεύοντας να χάσει την επιχείρησή του λόγω των φόρων και των τόκων που χρωστά, ανακαλύπτει ότι η νομοθεσία μπορεί να του επιτρέψει να πλουτίσει, σχεδόν με τις ευλογίες του κράτους. Όμως, για να γίνει αυτό, θα μπλέξει με επικίνδυνους γκάνγκστερ. Παίζουν οι Μπενουά Μαζιμέλ, Γκρανζ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιντίρ Σεντέρ, Μίκαελ Γιουν και Λόρα Σμετ.

«Η ασυμβίβαστη»

Στο ιταλικό δράμα του Σέρτζιο Καστελίτο, μια γυναίκα τα βάζει με όλους και με όλα για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, κάνοντας ό,τι καλύτερο ως μητέρα και αντιμαχόμενη τον βίαιο πρώην σύζυγό της. Όμως, η δύναμη του έρωτα θα είναι αυτή που θα αλλάξει τη ζωή της. Παίζουν οι Γιασμίν Τρίνκα, Στέφανο Ακόρσι, Αλεσάντρο Μπόργκι, Εντοάρντο Πέσκε, Νικόλε Τσεντάνι, Σέρτζιο Καστελίτο και Χάνα Σιγκούλα.

«Η οικογένειά μου σε λατρεύει»

Στη γαλλική κωμωδία των Άλαν Κορνό και Ζερόμ Κομαντέρ, ένας ντροπαλός άνδρας περνά ένα τρελό Σαββατοκύριακο με τους γονείς της αγαπημένης του, χτίζοντας μαζί τους μια εκρηκτική σχέση βασισμένη σε ψέματα. Παίζουν οι Αρτού Ντιπόντ, Ντέμπορα Φρανσουά, Τιερί Λερμίτ, Μαρί Άν Σαζέλ και Σαμπίν Αζεμά.

«Η ζουγκλοπαρέα»

Αναδεικνύοντας τη σημασία της φιλίας και της οικογένειας, η περιπέτεια κινουμένων σχεδίων του Νταβίντ Αλό ξετυλίγει την ιστορία ενός πιγκουίνου, ο οποίος πιστεύει ότι είναι τίγρης. Μαζί με τους φίλους του, θέλει να διατηρήσει την τάξη και τη δικαιοσύνη στη ζούγκλα, αλλά το πονηρό κοάλα, με τη βοήθεια του στρατού των ανόητων μπαμπουίνων, θέλει να την καταστρέψει μια για πάντα.

«Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας»

Το 1977, μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων της NASA εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Voyager, το οποίο, με υπολογιστική μνήμη μικρότερη από 1/260.000 της μνήμης ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου, ξεκίνησε για να εξερευνήσει τα πιο απόμακρα σημεία του ηλιακού μας συστήματος. Το ντοκιμαντέρ του Έμερ Ρέινολντς αποτυπώνει το δέος και την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν το Σύμπαν. Η ιστορία του Voyager δεν είναι μόνο μια απίθανη ιστορία ανθρώπινου επιτεύγματος και επιστημονικής τόλμης, αλλά αντιπροσωπεύει και την ανάγκη να κοιτάξουμε γύρω μας και να κατανοήσουμε. Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Τι υπάρχει γύρω; Είμαστε μόνοι;

«Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής»

Βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Κριστόφ Γκουστάβους, το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζησάντων και των απογόνων τους, καταγράφει την ιστορία ενός ολοκαυτώματος που ελάχιστοι γνωρίζουν. Λιγκιάδες Ιωαννίνων, 3 Οκτωβρίου 1943. Γερμανοί καταδρομείς εισβάλουν στο χωριό, σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και βάζουν φωτιά στα σπίτια.

«Της πατρίδας μου η σημαία…»

Η ιστορία του χωριού Βούρβουρα της Αρκαδίας από την Κατοχή έως σήμερα ζωντανεύει στο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, το οποίο, μέσα από την πορεία των κατοίκων του, καταγράφει την πορεία μιας χώρας.