Skip to main content

Εγκλωβισμένοι σε ένα θρίλερ μυστηρίου

«Η Ποντικοπαγίδα», το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, σε παραγωγή Happy Productions Hellas, παρουσιάζεται σε online streaming στις 2,3 και 4 Απριλίου [www.viva.gr].

Προκειμένου να παραχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα, το γύρισμα πραγματοποίησε επαγγελματικό συνεργείο με 5 κάμερες και 12 τεχνικούς, ενώ την τηλεσκηνοθεσία, ειδικά για τις ανάγκες του streaming, επιμελήθηκε η σκηνοθέτις Κίρκη Καραλή. Η ανάλυση του video είναι High Definition 1080p.

Η «Ποντικοπαγίδα» ξεκίνησε ως ραδιοφωνικό έργο στις 30 Μαΐου 1947, με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια» και βασιζόταν σ’ ένα, αδημοσίευτο τότε, διήγημα της Κρίστι. Πήρε το σημερινό  όνομα από έναν στίχο του σαιξπηρικού «Άμλετ», όταν μετεξελίχθηκε σε θεατρικό έργο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, αλλά η μεταφορά της παράστασης στο Γουέστ Εντ -τη θεατρική γωνιά του Λονδίνου, ήταν μία από τις αιτίες για την επιτυχία του έργου και τη μακροβιότητά του. Το θρυλικό θεατρικό έργο μυστηρίου, παίζεται συνεχώς στο Γουέστ Εντ έως σήμερα.

Στην πρώτη διανομή, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούσαν ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο -ο μετέπειτα γνωστός σκηνοθέτης,  και η Σίλα Σιμ. Από εκείνη την πρώτη βραδιά,  η παράσταση τελειώνει με την παράκληση των ηθοποιών προς τους θεατές να μην αποκαλύψουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Η ίδια η Άγκαθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της. «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της, για να του απαντήσει η Κρίστι: «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες κι αν…». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο Γουέστ Εντ, τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Νόελ Κάουαρντ που έγραφε: «Όσο και να με πονάει, πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια».

Η «Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία κι έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στις αρχές του 1963, πρώτα στην επαρχία, στη συνέχεια στον Πειραιά και τέλος στην Αθήνα στο θέατρο «Φλορίντα» της λεωφόρου Αλεξάνδρας -σήμερα εκεί βρίσκεται το ξενοδοχείο «Παρκ», όπου έκανε πρεμιέρα στις 10 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου, σκηνογραφία Γιώργου Ανεμογιάννη και μετάφραση Δέσπως Διαμαντίδου.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην εξοχική πανσιόν «Μόνκσγουελ Μάνορ», όπου επτά άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας χιονόπτωσης. Γρήγορα, θα διαπιστώσουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας δολοφόνος, ο οποίος διαθέτει ξεχωριστή ευφυΐα και δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το νοσηρό του έργο, δίχως να πετύχει τον σκοπό του, που είναι η εκδίκηση. Τα ματωμένα του ίχνη συνοδεύονται από ένα μακάβριο μοτίβο, «Τα τρία τυφλά ποντικάκια», ένα παιδικό τραγουδάκι που έχει κάποια μυστηριώδη σχέση με τον δολοφόνο και τα θύματά του. Ο αστυνόμος Τρότερ θα δοκιμάσει μία σειρά από έξυπνα τεχνάσματα, προκειμένου να παγιδεύσει τον δολοφόνο. Αλίμονο, όμως. Ο σατανικός αντίπαλός του, ξέρει να ξεγλιστράει…

Ράνια Οικονομίδου, Ερρίκος Λίτσης, Νἰκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Μαρία Κωνσταντάκη, Δανάη Λουκάκη, Αποστόλης Τότσικας και Αλέξανδρος Βάρθης (σε διπλή διανομή με τον Ν. Πουρσανίδη) είναι οι εννέα πρωταγωνιστές της «Ποντικοπαγίδας»  που ανεβαίνει σε μια «πειραγμένη» εκδοχή, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή και μετάφραση Αντώνη Γαλέου. 

naftemporiki.gr