Πώς είναι να αισθάνεσαι ή να είσαι στο περιθώριο; Τι κάνεις ή δεν κάνεις για να αντισταθείς; Έρχεσαι κοντά στο σημείο λήψης αποφάσεων, δηλώνεις «παρών», συμβάλλεις σε μια ανατροπή; Σε αυτήν την εποχή της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, η φρέσκια ματιά των εφήβων εκφράζει τα συναισθήματα και τις αναζητήσεις της μέσα από το θέατρο.
Με στόχο ένα εφηβικό θέατρο που επιδιώκει συνεχώς να αναζητεί ερεθίσματα για σκέψη, να προκαλεί, να απελευθερώνει, να συγκινεί και να απογειώνει την επινοητικότητά μας, το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, με έναν τετραήμερο θεατρικό μαραθώνιο, με θέμα «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 23 έως τις 26 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία εισόδου).
Με ενθουσιασμό, έμπνευση και ορμή
Διοργανωμένο από τη Στέγη και την – πρωτοπόρα στο εφηβικό θέατρο – ομάδα Grasshopper -Youth, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν.
Παλιοί και νέοι συνεργάτες της Grasshopper Youth (Γιάννης Λεοντάρης, Γεωργία Μαυραγάνη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ανδρέας Φλουράκης, Χρήστος Χωμενίδης), μαζί με 150 νέους με αστείρευτη φαντασία, που όχι μόνο μπορούν, αλλά έχουν απόλυτη ανάγκη να εφεύρουν τη δική τους θεατρική γλώσσα, προτείνουν δουλειές με νόημα, αισθητική, και αίσθηση επείγοντος.
Έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και θεατρικών ομάδων δήμων. Έξι μήνες συλλογικής δημιουργικής δουλειάς, με ενθουσιασμό, έμπνευση και ορμή, οδηγούν σε ένα τετραήμερο με παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας.
Σαν ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας
«Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική» είναι η θεματική του φετινού Φεστιβάλ. Στόχος είναι να αποτυπωθεί στη σκηνή η εμπειρία της «περιφέρειας», μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης θέσης και κατάστασης, τόσο για τους νέους που βρίσκονται στο κατώφλι του ενήλικου κόσμου, όσο και για τη χώρα μας, που, στην παρούσα συγκυρία, επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην Ευρώπη. Σαν ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας, οι έφηβοι αποκαλύπτουν πτυχές της πραγματικότητας, που η όρασή μας προσπερνά, και μας καλούν σε μια περιπέτεια αναζήτησης ενός νέου τρόπου να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Πέμπτη 23 Απριλίου
21.00: Ομάδα Grasshopper, «Το τέρας στο διάδρομο» του David Greig. Βετεράνοι του Φεστιβάλ, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, απογειώνοντας τη δημιουργικότητα, τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία που κρύβουμε μέσα μας.
Παρασκευή 24 Απριλίου
18.00: «Ιστορίες με καλό τέλος»: 9 μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ιλίου, με σοβαρές κινητικές και νευρολογικές παθήσεις, αυτοσχεδίασαν, έγραψαν και παρουσιάζουν τη δική τους παράσταση. Ένα καθρέφτισμα μιας στιγμής μας. Εκείνης, που νιώσαμε αδύναμοι. Εκείνων των στιγμών, που βρεθήκαμε να έχουμε «ειδικές ανάγκες».
19.00: Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών, «Όχι και τόσο άγριο» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Ας μιλήσουμε για το σεξ, ας μιλήσουμε για την ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη!
20.00: «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα». Στην πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ, το 1ο Λύκειο Ηλιούπολης «συναντά», μέσα από ένα διαδικτυακό φόρουμ, 18 εφήβους από όλη την Ελλάδα, και μια πρωτότυπη «αλληλογραφία» γίνεται παράσταση.
21.00: 6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, «Αντωνυμία» του Evan Placey, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας μιας έφηβης και το θάρρος της επιλογής απέναντι σε μια κοινωνία που κωφεύει και προσποιείται μέχρι τελικής πτώσης.
22.00: «Το τέρας στον διάδρομο» (επανάληψη).
Σάββατο 25 Απριλίου
14.00: 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – Βουλή των Εφήβων, «Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ». Υλικό από εκατοντάδες εφήβους, από όλη την Ελλάδα, «χαρτογραφεί» τη σχέση τους με τις έννοιες πατρίδα, χώρα, περιθώριο και απομόνωση.
15.00: 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, «Λίγο πάνω, λίγο κάτω, λίγο πριν, λίγο μετά». Πώς μπορούν τα κορίτσια, στην αρχή της εφηβείας, να συναγωνιστούν μια μπάλα ποδοσφαίρου; Γιατί τα αγόρια τις κοιτούν τρομαγμένα; Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της ζωής όταν είσαι γύρω στα 14 με 15;
16.00: Μικρό Θέατρο Αγρινίου, «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα. Μια παράσταση από προσωπικές ιστορίες εφήβων, σαν παιχνίδι ακροβασίας ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο.
17.00: «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα» (επανάληψη).
18.00: 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών, «Η φοινικιά» του Χρήστου Χωμενίδη.
Μία γλυκόπικρη ιστορία και ένα ταξίδι στις ρίζες, για δύο εφήβους της Αθήνας του σήμερα, με καταγωγή από την Αλβανία, που, όμως, δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί, ούτε Έλληνες.
19.00: 1ο Λύκειο Ηρακλείου, «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς». Μια devised παράσταση για τα ίχνη του παρελθόντος, από τον Γιάννη Λεοντάρη και την Άρτεμιδα Μάνου.
20.00: «Το τέρας στον διάδρομο» (επανάληψη).
21.30: «Αντωνυμία» (επανάληψη).
Κυριακή 26 Απριλίου (επαναλήψεις)
14.00: «Ιστορίες με καλό τέλος»
15.00: «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων»
16.00: «Λίγο πάνω, λίγο κάτω, λίγο πριν, λίγο μετά»
17.00: «Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ»
18.00: «Κάτι όχι και τόσο άγριο»
19.00: «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»
20.00: «Η Φοινικιά»
21.00: «Το τέρας στον διάδρομο»
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Μικρή Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Η διανομή των δελτίων εισόδου γίνεται 90 λεπτά πριν από κάθε παράσταση και ισχύει μόνο για την παράσταση που έχει επιλέξει ο θεατής, όχι για όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Κάθε θεατής μπορεί να προμηθευτεί δελτίο εισόδου και για περισσότερες παραστάσεις, αρκεί να βρίσκεται στα ταμεία 90 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε παράστασης ξεχωριστά. Τα δελτία δίνονται με σειρά προτεραιότητας.
naftemporiki.gr