Με διάχυτη μια εύθραυστη ρευστότητα, η έκθεση του εικαστικού Αριστείδη Χρυσανθόπουλου, με τίτλο «Fragiles», εγκαινιάζεται στην γκαλερί Genesis, την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.
Ζωγραφίζοντας το σχεδόν
«Μια ακουαρέλα πολύ υγρή, προορισμένη να υπαινιχθεί τις ψευδαισθήσεις της μνήμης…» (Robert Pinget – «Monsieur Songe»).
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, σημειώνει: «Αναδεικνύοντας τις φίνες ποιότητες και τις συναρπαστικές εφαρμογές της ρευστής διαφάνειας και της πρόκλησης του τυχαίου που διεκδικεί αναπάντεχους ψιθυριστικούς κόσμους, ο Αριστείδης Χρυσανθόπουλος ζωγραφίζει το “σχεδόν” του τοπίου, της μνήμης ενός καθημερινού αντικειμένου ή της ανθρώπινης συνθήκης. Απολαμβάνοντας την ευθραυστότητα των μικρών νέων κόσμων που γεννά ο χρωστήρας του, χορογραφώντας σιωπηλά τους δρασκελισμούς του κενού στο χαρτί. Πυροδοτώντας απαλά και απογειώνοντας τις αναρίθμητες δυνατότητες, το οπτικό και το συναισθηματικό εκτόπισμα μιας εφήμερης ζωγραφικής ύπαρξης.
Διεισδύοντας στο έργο του Χρυσανθόπουλου, διεκδικώντας την όραση των παύσεων και των κενών και εισχωρώντας στους υγρούς τόπους της λεπταίσθητης συνομιλίας του με τις ρωγμές του καθημερινού, θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να κατανοήσουμε το τοπίο του τυχαίου και του ελάχιστου, να θωπεύσουμε με το βλέμμα και, κυρίως, να αγγίξουμε με την ψυχή τις εκλεκτικές διαστρωματώσεις του φωτός και του σκότους, που μετατρέπουν την ακατάγραπτη χειρονομία του τυχαίου σε πεδίο μυστικής περιπλάνησης της ανθρώπινης ύπαρξης.
Σκιαγραφώντας έναν κατοικημένο και μύχιο τόπο, μεταφέροντας στο βλέμμα του θεατή τη μεταφυσική σχεδόν ένταση της νυχτερινής σιωπής και την αφόρητη μεσημβρινή ζέστη, ο Αριστείδης Χρυσανθόπουλος αποδεικνύει ότι ο τρόπος και το εκτόπισμα της υδατογραφίας δεν είναι πάντοτε μια υπόθεση απαλή.
Είναι, κυρίως, ένα προκλητικό πλαστικό μέσο, που ενορχηστρώνει και συγχρονίζει το βλέμμα, την επιθυμία και το γοργό χέρι του ζωγράφου, πλάθοντας μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή και οδηγώντας σε – απολαυστικά για τον μυημένο θεατή – μονοπάτια εύφορης εξομολογητικής ύλης.
Οι άγνωστοι ήρωες του Αριστείδη Χρυσανθόπουλου, άλλοτε υπαρκτοί και άλλοτε φανταστικοί, σε ιδιωτικές στιγμές, όπου ελλοχεύει η μνήμη του προσφιλούς του Μπουζιάνη, ισορροπούν ανάλαφρα ανάμεσα στο ιδεατό και το πραγματικό, με ελάχιστο, μα σημαίνον ατομικό βάρος.
Τα τετράγωνα μαντηλάκια του χαρτιού, σε μεγέθη μικρά, όπου χωρά ένα οργανωμένο στην εντέλεια σύμπαν, αγκαλιάζουν τις ανακουφιστικές παύσεις του λευκού κενού και χωνεύουν το ευαίσθητο χρωματικό φάσμα που εκτείνεται από το απαλό γαλάζιο και το ρόδινο έως το αμυγδαλί και το ζωηρό τυρκουάζ και από το σαρκωμένο κίτρινο έως το πράσινο του πεπερασμένου χρόνου, μεταφέροντας αυτούσιο στο χαρτί τον ψυχισμό του ζωγράφου και απελευθερώνοντας ένα ευφραντικό απόσταγμα χωροχρόνου.
Και το βλέμμα του θεατή συναντά εδώ το βλέμμα του ζωγράφου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι εισχωρεί σε μικρές, αλλά ανεπανάληπτες ελληνικές στιγμές. Σε ιδιωτικές μεσημβρινές ανάπαυλες και σε νυχτερινούς ερωτικούς ψιθυρισμούς. Σε ξέστρωτα σιδερένια τσαρουχικά κρεβάτια, σε κυπαρισσένιες σκιές και σε χωμάτινες μνήμες. Σε νερά και λεκέδες και σκόνες, που σημαδεύουν την εύθραυστη μοναδικότητα κάθε εικόνας».
«Τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι εύθραυστα από μόνα τους»
Ο ίδιος ο Αριστείδης Χρυσανθόπουλος μάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βιώνοντας τις έντονες καταστάσεις των καιρών μας και παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου να ακροβατούν πάνω σε λεπτές κι εύθραυστες ισορροπίες, ήθελα να δημιουργήσω έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο που σκέπτεται, απομονώνεται, ερωτεύεται, χαίρεται, προσφέρει. Έτσι κι αλλιώς, τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι εύθραυστα από μόνα τους, κι ίσως γι’ αυτό, πολλές φορές, προσπαθούμε να τα κρύψουμε, ξεχνώντας ότι, μέσω αυτών, εκφράζεται η ίδια μας η ζωή.
Τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατό να συμβούν, χωρίς την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Γιώργος Τζάνερης, δίνοντας μου βήμα μέσα από την γκαλερί του, και η επιμελήτρια της έκθεσής μου, κα Ίρις Κρητικού, που απέδωσε στο κείμενό της όλα όσα δεν μου ήταν εύκολο να εκφράσω ως δημιουργός των έργων».
Πληροφορίες
Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 – Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 – 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 – 15:30.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]