Το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016» απονεμήθηκε στο Μουσείο για την Ιστορία των Πολωνών Εβραίων, που βρίσκεται στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια τελετής στο Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία.
Το Μουσείο POLIN παρουσιάζει την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας καλύπτοντας μια περίοδο 1.000 χρόνων, καθώς και τη συμβολή τους στην περιοχή και την Ευρώπη, από τον πρώτο οικισμό ως τη σύγχρονη εποχή.
Το Μουσείο – που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2013 και την κεντρική του έκθεση τον Οκτώβριο του 2014 -, βρίσκεται στην περιοχή μιας πρώην ακμάζουσας εβραϊκής συνοικίας, που αργότερα έγινε το Γκέτο της Βαρσοβίας.
Φέτος, 49 Μουσεία από 24 χώρες συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF), μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικά, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, το οποίο κέρδισε ειδικό έπαινο (5η ειδική τιμητική διάκριση).
Στο κείμενο της βράβευσης αναφέρεται: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το Μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις – κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος Αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το Μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται απο τη σαφήνεια της δομής της».
Το βραβείο παρέλαβαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδιας, Δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου Οικονομοπούλου και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου της Επανέκθεσης, κ. Γρηγόρης Θ. Γρηγορακάκης.
Τα βραβεία ανακοινώθηκαν σε τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Απριλίου στην Τολόζα και το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα Μουσεία είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους.
Το Βραβείο του Συμβουλίου Ευρώπης απονεμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αλληλεγγύη στο Γκντανσκ της Πολωνίας.
Το Βραβείο Kenneth Hudson (που απονέμεται σε Μουσεία με ασυνήθιστες και καινοτόμες συλλογές) στο Micropia στην Ολλανδία, το πρώτο Μουσείο Μικροβίων και Μικροοργανισμών στον κόσμο.
Το Βραβείο Silletto Prize (που απονέμεται σε Μουσεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και εθελοντών) στο Δημοτικό Μουσείο Βούκοβαρ της Κροατίας.
Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν εκθέσεις ενώ το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό». Το 2015, νικητής του βραβείου ήταν το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), στο Άμστερνταμ.
Οι μαθητές του γυμνασίου Σπάτων
Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας αναφοράς χρήζει και η δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές του γυμνασίου Σπάτων. Μέσα από το βίντεο που έχουν ετοιμάσει, στέλνουν το δικό τους μήνυμα προβάλλοντας το Μουσείο: «Οι ενήλικες θέλουν τη βία και τον πόλεμο! Τα παιδιά προτιμούν τον πολιτισμό!». Δημιουργός του βίντεο είναι ο Γιώργος Παλιούρας, μαθητής και συντονιστής της πολιτιστικής ομάδας του γυμνασίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη διεθνή τιμητική διάκριση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας: «Συγχαίρω θερμά τους αρχαιολόγους και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διεθνή διάκρισή του στον διαγωνισμό European Museum of the Year Award υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ήθελα ταυτόχρονα να εκφράσω αισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου που κρατούν διαχρονικά ζωντανό το φορτίο των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών αξιών του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας διεθνώς τον τόπο και την πατρίδα μας με τη φιλεργατικότητα, τις διαρκείς προσπάθειες και τις καινοτόμες ιδέες τους».
naftemporiki.gr